Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Hoop op Nederlandse VOR-campagne blijft

14:29

VOR-campagne

Over een jaar gaat in het Spaanse Alicante de volgende editie van de Volvo Ocean Race van start. Op dit moment hebben drie teams toegezegd te zullen meedoen. Achter de schermen wordt hard gewerkt om minimaal één Nederlandse boot aan de start te krijgen.

“Voor de hoofdsponsoring van de Holland-campagne zijn twee serieuze gegadigden,” vertelt Tom Touber, Chief Operating Officier van de Volvo Ocean Race-organisatie. “Het zou zomaar in september rond kunnen komen. Als alles goed gaat, ligt de Nederlandse Volvo Ocean 65 dit najaar in Scheveningen. Ik denk dat we 50 procent kans hebben op één Nederlandse boot en zelfs 25 procent op twee.”
Naast een groep rondom Bouwe Bekking is ook Roy Heiner met zijn team bezig met het opzetten van een campagne. Touber: “Roy heeft naar eigen zeggen de support voor ongeveer een halve campagne en aan die andere helft wordt hard gewerkt.”

Focus
De focus van de Volvo Ocean Race-organisatie ligt op maximaal acht boten aan de startlijn. “Theoretisch is het voor teams nog mogelijk om tot medio volgend jaar in te stappen. Met de introductie van de eenheidsklasse heb je niet de aloude ontwikkelingsachterstand van de vorige edities.”
Touber gaat er vanuit dat minimaal zes teams aan de start zullen verschijnen. “Naast de Spanjaarden en hopelijk de Nederlanders ga ik ervan uit dat we uit China, Zweden, Engeland, Nieuw-Zeeland en/of de Verenigde Staten nog deelnemers krijgen.”

Rendement
Volgens Touber is de algemene opinie over het rendement van de Volvo Ocean Race wel positief, maar wordt nog steeds gedacht dat deelname tientallen miljoenen euro’s kost.
“Als je de nieuwe boot least of twee races gebruikt, is het totale budget voor een campagne 10 miljoen euro voor een periode van twee tot drie jaar, afhankelijk van wanneer je instapt. Voor de duidelijkheid, dat is 3,5 miljoen euro per jaar.”

Tags: Last modified: 14 augustus 2013
Sluiten