Nieuws

Hoe stevig hangt jouw kiel?

Dossier kielen en kielbouten

11:11

Kielen zijn zwaar. Die duizenden kilo’s gietijzer of lood vragen om een robuuste ophanging. Hoe ziet dat er uit, en wat als het misgaat? En kun je die constructie beoordelen zonder ’m open te maken? Welkom in de wereld van kielen, waarover je veel meer leest in Zeilen editie 02/2024!


Op een grijze najaarsdag in 2017 zeilt Ben Korthoudt huiswaarts over de Schelde. Hij heeft met zijn bemanning zojuist de Huysman Antwerp Race gevaren, een spannende editie met veel regen en wind. Opeens horen ze een harde knal, de Dehler Optima 101 uit 1985 schudt van onder tot boven. Sturen lukt niet meer: het obstakel onderwater heeft het roer onklaar gemaakt. Er is niks wat de mannen kunnen doen tegen stroming en wind, en ze worden genadeloos op een strekdam gezet.

Zowel de KNRM als particuliere redder Multraship rukt uit, en de bemanning komt met schrik, maar zonder kleerscheuren van de boot af. Het jacht zelf is zwaar beschadigd. Met een kindje op komst en een pas gekocht huis kan de timing beter, maar Korthoudt is vastbesloten zijn boot weer in de vaart te nemen. Hij knapt de boot helemaal op; de kiel gaat eronder vandaan en de gaten in de romp plakt hij dicht. De ingelamineerde stalen profielen in de bilge zien er goed uit, maar voor de zekerheid spuit hij ze vol met schuim zodat er nooit meer water in kan komen, en lamineert hij ze opnieuw in. De bilge krijgt een nieuwe laag verf, zo blinkend schoon dat je er uit zou kunnen eten. Met de kiel er weer onder gaat End of the Road te water. In 2023 vaart Korthoudt met zijn bemanning een succesvolle herkansing van de Antwerp Race: ze worden vierde in de CR-5-klasse.

© Ben Korthoudt

Het zwakke punt

Een grondberoering zoals Korthoudt meemaakte met zijn Dehler, had het einde kunnen zijn voor het schip, maar door het grondig te herstellen gunde hij het een tweede leven. “Ironisch genoeg zijn het juist de lichtere grondberoeringen die het einde van een boot betekenen,” zegt Alexander Kalisvaart, die al ruim 25 jaar professioneel polyester schepen bouwt en repareert. “Als je iets raakt, gaat er meestal wel wat stuk.”

Zeilen 02/2024

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilentot je beschikking. Bestel hier.

Omslagfoto en foto: © Joris Westerveld
Tekst: Joris Westerveld

Tags: Last modified: 31 januari 2024
Sluiten