Nieuws

Het onwaarschijnlijke verhaal van de Maiden

Van verwaarlozing op de Seychellen naar winst in de Ocean Globe Race

12:25

Voor het eerst in de geschiedenis heeft een door vrouwen gezeilde boot de Ocean Globe Race gewonnen. De prijsuitreiking voor schipper Heather Thomas en haar crew was afgelopen weekend in Rome. Ze voeren op de Maiden wel 28,023 mijl in 218 dagen, 22 uur, 51 minuten en 58 seconden. Zonder moderne navigatiemiddelen zoals GPS.

Het schip Maiden is er niet zomaar een. Ze wordt gebouwd in 1979 naar een ontwerp van Bruce Farr. In 1989 voer ze met Tracy edwards, de eerste vrouwelijke schipper in een oceaanrace, en haar volledig vrouwelijke crew in de Whitbread Around The World race. Over dat jaar is een documentaire gemaakt die laat zien wat de deelname van de vrouwen aan de race veranderde in de zeilwereld. Niemand nam ze serieus en verwachtte veel van ze. Maar de race is in 1990 voltooid na de laatste etappe naar Southhampton. Na het overleven van een tornado en vijf dagen zonder voedsel komt de boot aan in een haven met extatische toeschouwers. Ze worden tweede in hun klasse, het beste resultaat van een Britse boot in 17 jaar.

Revival Maiden

Na thuiskomst doet Edwards haar boot weer van de hand omdat ze het geld nodig heeft. Meerdere eigenaren passeren tot ze verwaarloost achter wordt gelaten op de Seychellen, een archipel in Oost-Afrika. Het lijkt het einde te zijn van de 58 voeter. Maar na lange tijd komt er toch nog een nieuw hoofdstuk. De haven neemt haar in beslag en neemt contact op met Edwards, die geschokt is door de conditie. 27 jaar na haar deelname aan de Whitbread start ze een fundraiser om de Maiden weer in oude glorie te herstellen. In 2017 lukt het om de zeilboot per vrachtschip naar Engeland te varen waar ze een refit krijgt, uitgevoerd door dezelfde bouwers als in 1988 en tuigagemakers in 1980.

In 2018 gaat de Maiden opnieuw op wereldtournee. Een project om aandacht te vragen voor ‘The Maiden Factor Foundation’, opgericht door Tracy Edwards. Ze legt overal ter wereld aan met hetzelfde doel: vrouwen inspireren om boven zichzelf uit te stijgen met educatie.

Ocean Globe Race

Na de wereldtournee is het tijd voor het volgende project. Onder leiding van schipper Heather Thomas doet de Maiden mee in de Ocean Globe Race van 2023, met opnieuw een geheel vrouwelijke bemanning. Aan het einde van de vier etappes noteren ze de kortste tijd en is het voor het eerst in de geschiedenis dat een volledig door vrouwen bemande zeilboot een race om de wereld wint. Een paar dagen na aankomst mogen de zeilers op bezoek bij de Queen voor de huldiging. Maiden ligt inmiddels weer in Southhampton, klaar voor de volgende tocht.

De volgende Ocean Globe Race is in 2027.

Lees ook: Video Ocean Globe Race: rond Kaap Hoorn met golven van tien meter

Last modified: 26 juni 2024
Sluiten