Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Henk de Velde koopt motorboot

17:19

Het lijkt een contradictio in terminis, maar we waren al een beetje voorbereid in ons vorige gesprek met Henk de Velde over zijn tocht naar het ijs. Henk de Velde heeft een motorboot gekocht. “Na tien minuten wist ik dat dit hem was,” zegt De Velde over de telefoon.

Het betreft een krappe veertien meter lange stalen kotter van De Vries Lentsch uit 1983. “Er zit wel een steunzeiltje op en ik zet er ook nog wel een extra zeil bij”, zegt De Velde. “De boot steekt 1,85 meter diep, dus met meer zeil kan ik wel een beetje aan de wind varen. De motor heeft kielkoeling. Niet met buizen, maar met een tank op de huid. Volgens de eerste berichten zit daar erg veel koelvloeistof in, dus dat is ook nog een soort waterballast. De boot is totaal 26 ton.”

Keuze
In de afgelopen weken heeft De Velde zijn oude trimaran Juniper naar Zweden gevaren. Op zoek naar een andere boot kwamen nog een paar exemplaren voorbij. “Een was een trawler. Daar voelde ik mij niet lekker op. De ander was een offshore vlet, zeewaardig en alles, was mooi, maar hij was het net niet helemaal. Het moet natuurlijk financieel passen, maar als het gevoel niet goed zit, zit het niet goed. Op deze boot heb ik tien minuten rondgekeken, geprobeerd of ik lekker buiten kon sturen en na tien minuten wist ik dat dit hem was.” Wat betreft geld is het met de verkoop van Juniper en de aankoop van de nieuwe boot goed uitgekomen.

Luxe
“De boot is luxer dan ik ooit heb gehad. Er zit een bad in, maar m’n zoon Stefan zei dat ik er niets uit mag halen. Het bad kan ik ook natuurlijk ook gebruiken voor vuile kleding of iets dergelijks.” Aanstaande zaterdag gaat De Velde samen met hoofdredacteur van het blad Motorboot Hans Papenburg kijken naar de boot.

Komend jaar wil De Velde naar Spitsbergen, Groenland en verder, om noordelijker te komen dan de 82e breedtegraad noordelijker dan waar hij ooit met Campina is geweest. (MvS)

Tags: Last modified: 3 oktober 2012
Sluiten