Nieuws

Grootste zeiljacht ter wereld in beslag genomen

Italiaanse autoriteiten leggen Russisch miljoenenjacht aan de ketting

12:00

De Italiaanse autoriteiten namen afgelopen weekend miljoenenjacht Sailing Yacht A in beslag in Triëst. Hiermee raakt het EU-sanctiepakket de Russische eigenaar Andrey Melninchenko. Het jacht is nu ‘bevroren bezit’.

EU-sancties

De eigenaar Andrey Melninchenko was lange tijd eigenaar van kunstmestproducent EuroChem Group en het steenkoolbedrijf SUEK. Afgelopen week kondigde hij zijn ontslag aan bij beide bedrijven. Hij staat op de lijst van mensen tegen wie EU-sancties gelden. Melninchenko is het niet eens met de maatregelen. Hij gaf aan geen politieke banden te hebben met Vladimir Poetin. Ook zei hij niet betrokken te zijn bij de gebeurtenissen in Oekraïne. In deze video is te zien hoe de Italiaanse autoriteiten het jacht in beslag nemen.

Het jacht is nu ‘bevroren bezit’. De oligarch blijft hiermee de eigenaar, maar mag het jacht niet verplaatsen. Het proces kan jaren duren. Ondertussen zijn er opslag en onderhoudskosten. De kans dat de oligarch hiervoor opdraait is klein, bovendien zijn financiele transacties met mensen op de sanctielijst verboden.

S/Y A

Sailing Yacht a is met 142,81 meter lengte en 25 meter breedte het grootste zeiljacht van de wereld. De drie carbon masten kunnen tot 90 knopen wind hebben. Er is 3700 vierkante meter aan zeiloppervlak. Het ontwerp komt van de Fransman Philippe Starcken. Het Nederlandse bedrijf Dykstra Naval Architects leverde het zeilplan aan. Het jacht werd door Nobiskrug in Duitsland gebouwd. Sailing Yacht A is meer dan een half miljard euro waard. In de video van Dutch Yachting is het zeiljacht in actie te zien.

Sailing Yacht A (c) Feliz/ CC-BY-SA-4.0

Wereldwijde jacht

Wereldwijd worden bezittingen van Russische oligarchen bevroren. Duitsland en Frankrijk legden ook miljoenenjachten van rijke Russen aan de ketting. De Verenigde Staten kondigen gelijksoortige plannen aan. Op Mallorca probeerde een Oekraïnse zeeman zelfs een Russisch jacht te laten zinken. Dit is de Oligarchen niet ontgaan. Uit gegevens van MarineTraffic is te zien dat meerdere Russische jachten zich verplaatsen naar de Maladiven. Ook schakelen ze hun AIS-apparatuur uit. De Maladiven, een eilandengroep in de Indische Oceaan, hebben geen uitleveringsverdrag met de EU en de VS.

Voor de Italiaanse autoriteiten is Sailing Yacht A niet het eerste Russische superjacht wat ze aan de ketting leggen in verband met de Russische invasie. Eerder namen ze het het jacht Lady M van Alexei Mordashov, de rijkste man van Rusland, in beslag.

Omslagfoto (c) Kieler Seagull/ CC-BY-SA-4.0

Tags: , Last modified: 16 maart 2022
Sluiten