Nieuws

Oekraïense zeeman poogt Russisch miljoenenjacht te laten zinken

De zeeman is op vrije voeten, maar in afwachting van een proces

20:00

Een Oekraïense zeeman probeerde afgelopen weekend een Russisch miljoenenjacht te laten zinken op het Spaanse eiland Mallorca. Uit woede over de oorlog in Oekraïne liet hij het jacht vollopen met water, opdat het op de bodem van de haven zou geraken.

Russische miljardair

Lady Anastasia is een luxe motorjacht van 48 meter lang ter waarde van zeven miljoen. De eigenaar van het jacht is de Russische oligarch Alexander Mijeev. In 2016 werd hij directeur van een bedrijf dat wapens produceert voor het Russische leger.

De 55-jarige zeeman Taras Ostapchuk werkt al tien jaar op het jacht als hoofdwerktuigbouwkundige en chef van de machinekamer. Opstachuk ging door het lint toen hij een video zag van een raketaanval op een flatgebouw in Kiev. Zijn familie woont in een soortgelijke flat. Toen hij begreep dat deze raket van het bedrijf van zijn baas was, besloot hij wraak te nemen.

Port Adriano in Mallorca (c) DetFerMai/ CC-BY-SA-4.0

Bemanning grijpt in

Nadat Opstachuk kleppen in de machinekamer en andere compartimenten van het jacht had opengezet, stroomde het water naar binnen. Hij waarschuwde de rest van de bemanning, die hem voor gek verklaarde. De bemanning probeerde het lek te dichten samen met een aantal havenarbeiders en voorkwam dat het jacht zonk. Wel liep het jacht aanzienlijke schade op.

De Spaanse politie arresteerde de zeeman. Inmiddels is hij op vrije voeten in afwachting van het proces. Tijdens zijn arrestatie zei hij: “De eigenaar van dit schip is een crimineel die de kost verdient met het verkopen van wapens, waarmee Oekraïners worden vermoord.”

Tekorten in botenbouw

Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne verwacht men een prijsstijgingen van belangrijke grondstoffen. Ook voor hout en aluminium dreigt er een tekort te ontstaan. Nederland is voor de productie en transport van deze grondstoffen voor een groot deel afhankelijk van zowel Oekraïne als Rusland. De prijs van aluminium steeg afgelopen week al naar een recordhoogte. Nederlandse scheepswerven kunnen hierdoor in de toekomst in de problemen komen.  

Blijft het hierbij? 

Het grootste zeiljacht ter wereld is in handen van de Russische miljardair Andrey Melninchenko. Het jacht genaamd Sailing Yacht A, ook wel bekend als White Pearl is 142 meter lang, heeft acht dekken en een 35-koppige crew. De carbon masten zijn 91 meter hoog en de zeilen hebben een totaaloppervlak van een voetbalveld. Het jacht is meer dan een half mijlard euro waard. Vooralsnog lijkt Melninchenko op financiëel gebied, in tegenstelling tot de meeste Russische miljardairs, nog amper geraakt te zijn door de getroffen maatregelen tegen Rusland. Wacht het grootste zeiljacht ter wereld hetzelfde lot als de Lady Anastasia?

Sailing Yacht A, grootste zeiljacht ter wereld (c) Wikimedia Commons

Omslagfoto (c) Vesselfinder

Tags: , , Last modified: 22 maart 2022
Sluiten