Actueel, Nieuws, Wedstrijden, Wereldzeilen

Geruchten over reserve foil Alex Thomson ontkracht

09:33

De internationale media speculeert over een reserve foil aan boord bij Alex Thomson, gezien de omvang van een extra foil valt dit te betwijfelen. De Vendée Globe-zeiler brak zijn foil afgelopen weekend, waardoor hij over stuurboord geen gebruik meer kan maken van het liftende effect van de foil. In de aanloop naar de Vendée Globe werkte Wouter Verbraak nauw samen met Thomson, we belden hem op om verduidelijking over de speculaties te krijgen.

Verbraak is er meteen duidelijk over: “Dat heeft hij niet, want die dingen wegen zo’n 200 kilo. Dat is veel te zwaar om rond de wereld mee te nemen en ten tweede is het onmogelijk om in je eentje een foil te vervangen.” Thomson zelf zei eerder deze week dat hij op rustig weer wacht, zodat hij de foil af kan zagen om de weerstand te beperken. Het lijkt waarschijnlijker dat Thomson zijn concurrenten wil beïnvloeden met foutieve berichtgeving. Met het bericht over een extra foil heeft Thomson te hoog ingezet, de andere deelnemers weten net als hij dat het vervangen op zee door een enkel persoon onmogelijk is.

Verloren zaak?

alex-thomson1De stuurboord foil is gebroken en momenteel heeft Thomson het grootste gedeelte dat over stuurboord gevaren moet worden achter de rug. Volgens Verbraak is Alex Thomson eigenwijs genoeg om de race uit te zeilen met een kapotte foil. “Hij is een echte doorbijter, dus als het aan hem ligt zeilt hij door. Vanaf nu is het een groot stuk voor de wind door de Zuidelijke Oceaan en daar heb je geen foil voor nodig. De foils van Alex werken wel op een voor de windse koers, maar hebben veel minder effect. De foils van de andere foilende zeilboten hebben alleen effect op halve windse koers, dus pakken op dat stuk geen voordeel ten opzichte van Alex.” Volgens Verbraak maakt Thomson nog steeds veel kans op de eerste plaats.

Ontwijken

alex-thomsonMet de IMOCA 60’s is het geen uitzondering om met hoge snelheid tegen iets aan te varen op zee. “Vissen. Ja, walvissen en haaien. Als je iets raakt weet je eigenlijk nooit goed wat het is, misschien af en toe een blok hout.” Meestal brengt het object geen schade aan de boot, al kan een walvis een behoorlijke klap opleveren met eventuele gevolgen. Het is moeilijk te voorkomen door de Vendée Globe-zeiler, met de golven over het dek en in de kuip is het zicht op de IMOCA 60’s erg beperkt. Het blijft een kwestie van pech of geluk hebben.

 

Tags: , , Last modified: 25 november 2016
Sluiten