Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Flyer I komt terug op transport

12:52

indexFlyer I, het jacht waarop Conny van Rietschoten de Whitbread Round the World Race 1977-1978 won, komt op korte termijn terug naar Nederland aan boord van een transportschip. Dit meldden de initiatiefnemers van de stichting Revival of the Flyer, Gerard Schootstra en Diederik Nolten dinsdagavond tijdens de uitreiking van de Conny van Rietschoten Trofee. “We willen het schip zo snel mogelijk in Nederland hebben om te kunnen beginnen met de restauratie van het jacht.”

Conny’s zegen
Voor de aankoop van Flyer I hadden de intiatiefnemers contact met Conny van Rietschoten. “Hij was erg opgetogen met onze intenties om Flyer I aan te kopen en deze in oude staat te terug te brengen”, aldus Diederik Nolten. De groep initiatiefnemers liep al langere tijd rond met het idee om een iconisch Nederlands racejacht aan te kopen en terug te brengen naar Nederland. “We hebben ook naar Flyer II gekeken, maar dat jacht heeft na de Whitbread Round the World race van 1981-1982 natuurlijk een grote verbouwing tot toerjacht ondergaan. Flyer I is echter nog veel origineler en spreekt ook meer tot de verbeelding als het jacht waarmee de toen nog onbekende van Rietschoten de zwaarste oceaanrace op zijn naam schreef.”

Stroomversnelling
Flyer I stond sinds dit voorjaar te koop in Newport, Verenigde Staten. Door de berichtgeving op de website van Zeilen in oktober kwam de aankoop in een stroomversnelling terecht en werd de boot aangekocht door het viertal zeilers dat speciaal daarvoor de stichting oprichtte. “We wilden niet dat andere partijen met hetzelfde idee ons te snel af zouden zijn”, aldus Nolten. Na de oversteek naar Nederland hoopt de stichting het jacht bij Royal Huisman te kunnen laten restaureren. “Daar werd Flyer I ooit gebouwd. Het zou fantastisch zijn als zij het jacht ook weer zouden kunnen opknappen!”

Start Volvo Ocean Race
De stichting heeft zich als doel gesteld Flyer I in gerestaureerde staat aanwezig te laten zijn bij de start van de Volvo Ocean Race in Alicante volgend jaar op 4 oktober. “Gelukkig is het interieur nog grotendeels in originele staat. Zelfs aan de dekinrichting is niet veel aan veranderd, ondanks de wisseling van kitstuigage naar sloeptuigage.” Na de restauratie zal Flyer I in de vaart gebracht worden als charterjacht bij wedstrijden en evenementen. De voortgang van het restauratieproces kunt u volgen in Zeilen.

FOTO: Yvonne Ransijn

 

Tags: , Last modified: 27 november 2013
Sluiten