Nieuws

Eerste overwinning op EK Yngling al binnen voor Nederland

Op de eerste dag van het EK Yngling in Blanes, Spanje, ging voor de Nederlandse dames goed van start. Met een tweede plaats overall doet NED 1 het het beste.

07:21

In drie races zeilden Mandy Mulder, Brechtje van der Werf en Floortje Hendriksen een vijfde, zevende en eerste plek binnen. Ook andere Nederlandse zeildames staan in de top tien.

NED 11 en NED 111
Renée Groeneveld, Annemieke Bes en Merel Witteveen (NED 11) zeilden in de drie races een dertiende, vierde en tweede plek bij elkaar. Marjon Kooistra, Marije Faber en Marije Kampen (NED 111) vallen buiten de top tien. Met als beste resultaat een dertiende plek staan zij achttiende in het algemeen klassement.

NED 350
Annelies Thies, Lieske Wierenga en Caroline Heerema (NED 350) staan ook in de top tien met een zevende plaats. Zij maken geen deel uit van de kernploeg.

Weersomstandigheden
Door de weersomstandigheden ging de eerste race verlaat van start. Pas vanaf het middaguur kwam er een wind vanaf zee waaien. Bondscoach Maurice Paardenkoper: “Het was lastig vandaag met veel drukverschillen en dit beïnvloedde de resultaten van de hele vloot. Het was geen eenvoudige dag, dus we zitten er goed bij.”

Wisselende samenstelling
Tot aan de Olympische Spelen zal de samenstelling van de teams wisselen. Paardenkoper heeft hier alle vertrouwen in: “Het zijn allemaal relatief jonge zeilsters en we willen ze maximaal laten leren. Dat gaat het best door ze in verschillende teamsamenstellingen te laten zeilen. Dit is het systeem waar we voor hebben gekozen en daar houden we aan vast. We blijven wisselen tot vlak voor de Olympische Spelen.”

Nog vier racedagen
De races vinden nog tot en met 4 april plaats. Op 5 april zal de top tien strijden om de titel in Medal Race.

Tekst: José de Jong
Foto: EPA

Last modified: 4 april 2008
Sluiten