Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Een koude start van het seizoen

16:31

Het watersportseizoen is van start gegaan en er zijn steeds meer watersporters die de komende weken het water op gaan. De winterse temperaturen zijn echter nog niet verdwenen. Met de huidige weersomstandigheden dient u extra rekening te houden met veiligheid aan boord.

Scherp PaasweekendGebruik van het reddingsvest
Met de watertemperatuur rond het vriespunt kan overboord vallen snel fataal aflopen. Zonder een reddingsvest en lifeline is uw overlevingskans nihil. Goed gebruik van het reddingsvest en een lifeline is daarom van levensbelang. Om het reddingsvest op de juiste manier te gebruiken wordt aangeraden om het altijd te dragen bij een watertemperatuur beneden 15° C, bij windkracht 4 of meer, ’s nachts en bij mist. Voor mensen die zeeziek zijn is het verstandig om ook altijd een reddingsvest te dragen. Wanneer u het reddingsvest niet draagt dan ligt deze altijd voor het grijpen. Als u uit de kuip gaat is het ten strengste aan te raden uw lifeline altijd aan te haken. Bekijk hier de folder van de KNRM over goed gebruik van reddingsvesten.

Scherp PaasweekendOnderkoeling

De kerntemperatuur van het lichaam neemt in koud water gemiddeld met 1° C per vijf minuten af. Hoe kouder het water hoe sneller het lichaam afkoelt. Men spreekt van onderkoeling als de centrale lichaamstemperatuur onder de 35° C komt. Meestal treedt bij 24° C de dood in. Meer informatie over onderkoeling bij man overboord kunt u hier vinden.

 

Hulp op het water
Een aantal handige nummers in geval van problemen of nood op het water.

OPERATIONEEL (24 uur):

Telefoon:
ALARMNUMMER: 0900 0111 (tegen lokaal tarief)
Operationeel: 0223 542300 (voor… minder- of niet-dringende zaken)
In noodgevallen kunt u eventueel ook gebruik maken van het landelijk alarm nummer 112. Uw oproep komt dan bij het KLPD in Driebergen terecht die het onmiddellijk zal doorzetten naar het Kustwachtcentrum Den Helder.
MMSI nr: 002442000

Radio:
VHF kanaal: 16
DSC: (VHF kanaal 70 en MF 2187,5 kHz)
Roepnaam bij SAR: Den Helder Rescue.
Voor overige zaken: Nederlandse Kustwacht

Last modified: 3 april 2013
Sluiten