Nieuws

Duizelingwekkende keuze aan slimme kastjes

Elektronica aan boord

11:11

In het laatste decennium volgden innovatieve ontwikkelingen in elektronica voor de watersport elkaar in rap tempo op. De keuze is groter dan ooit maar door merkgebonden productcombinaties tegelijkertijd ook beperkter dan ooit. Zeilen zet de voornaamste overeenkomsten en verschillen tussen de productlijnen van de belangrijkste vier merken op rij en blikt alvast een paar jaar vooruit.

De belangrijkste trend in alle ontwikkelingen was de verschuiving van losse kastjes naar volledig geïntegreerde systemen met multifunctionele beeldschermen als het ultieme communicatie-, navigatie-, observatie- en schakelcentrum. Parallel daaraan verzekerden fabrikanten zich door overnames en samenwerking met preferred partners van een grotere greep op content zoals elektronische zeekaarten, video beelden, energiebeheer, communities of entertainment.
Binnen de leveringsprogramma’s van B&G (Navico, Brookes & Gatehouse), Garmin, Furuno en Raymarine kunnen alle zeilers goed terecht, ongeacht of je de trotse bezitter bent van een bescheiden kajuitbootje voor plas of meer, dan wel van een superjacht voor de oceaan. Standalone instapmodellen ontbreken niet, topmodellen met glassbridge schermen evenmin.

Groter scherm

De merken houden elkaar nauwlettend in de gaten. Voor een toerjacht van 30 tot 40 voet zie je bijvoorbeeld een basispakket voor nieuwbouw of een totale refit terug in de tabel, met de aantekening dat variaties zoals een groter scherm altijd mogelijk zijn – of afhankelijk van het type schip wellicht noodzakelijk.
De toegepaste techniek ontloopt elkaar nauwelijks. Wanneer je bijvoorbeeld naar de jongste modellen radar kijkt, maken deze zonder uitzondering gebruik van lage zendvermogens, slimme impulsreeksen, impulscompressie en het dopplereffect.

Voor dat laatste bedachten de marketingteams wel een eigen naam: Velocity Track (B&G), Target Analyzer (Furuno), Motion- Scope (Garmin) en ATX Advanced Doppler Processing (Raymarine).
De keuze voor een radar betekent trouwens automatisch keuze voor een merkgebonden plotter! Aantrekkelijke extra’s boven op zo’n basispakket zullen daarom in toenemende mate van invloed op de keuze zijn. Hierin zitten interessante verschillen tussen de merken: niet alleen in de vorm van besturingssysteem, additionele apparatuur of connectiviteit maar ook in bedieningsgemak of andere markten waarin het merk techniek ‘leent’, fysiek of als app.

Vergelijkbaar of toch niet?

Wanneer je kijkt naar de basisfunctionaliteiten die belangrijk zijn voor toerzeilers, zijn de voorbeeldpakketten zonder meer vergelijkbaar. Kaarten met ais- of radar- overlay, bediening stuurautomaat, gps, wind, log, diepte, AIS-B-transponder en marifoon: alles zit erin.
Ook is de apparatuur bij alle merken op een plug-and-play NMEA-2000-netwerk aangesloten. Specifieke gegevens of instructies vinden als genummerde data- treintjes (PGN’s, Para Group Numbers) hun bestemming binnen het netwerk.

Zeilen 08/2022

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Waaruit bestaat een elektronicapakket voor 30 tot 40 voets toerzeiljachten? Welke kaarten en apps zijn er? Wat moet je weten over de toekomst? En wat valt er verder te vertellen over de vier grote merken? Je leest het allemaal in Zeilen 08/2022. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 25 augustus verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: New Copy en leveranciers
Tekst: René Westerhuis

Tags: Last modified: 2 augustus 2022
Sluiten