Dansercoer en zes bemanningsleden vertrokken in oktober 2007 met de zeilboot Euronav Belgica. Ze volgden precies dezelfde route als hun beroemde voorganger in de winter van 1897-1898, zowel tijdens de reis naar het Zuidpoolgebied, als in Antarctica zelf.
Ze gingen op dezelfde plaatsen aan land als de bemanning van de Belgica destijds en namen foto’s op precies dezelfde locaties als expeditiefotograaf dokter Frederick Cook 110 jaar geleden.
De film combineert nieuwe opnames met archiefbeelden en is een eerbetoon aan de heroïsche expeditie van de Belgica. Dat was de eerste zuiver wetenschappelijke expeditie naar Antarctica. De Belgica had een internationale bemanning aan boord.
Eerste expeditie
De tweede officier, na kapitein en expeditieleider Adrien de Gerlache, was de Noor Roald Amundsen, die later (in 1911) als eerste de Zuidpool zou bereiken. In februari 1898 kwam de Belgica vast te zitten in het pakijs van de Zee van Bellinghausen.
Ondanks bovenmenselijke inspanningen om het schip te bevrijden, bleef de Belgica 13 maanden vastgevroren. Het was de eerste keer dat een expeditie – willens en wetens – overwinterde aan de Zuidpool.
Uiteindelijk kon de bemanning het schip net voor het begin van de volgende winter weer vlot krijgen en veilig terugkeren naar België. De expeditie van de Belgica legde de kiemen voor een blijvende Belgische aanwezigheid op Antarctica: niet alleen in de vorm van Zuidpool-toponiemen als Anvers Island en Brabant Island, maar ook door de Koning Boudewijn-basis en de splinternieuwe Prinses Elisabeth-basis.
In the wake of the Belgica – donderdag 25 december,