Nieuws

Dit zijn de genomineerden voor Zeiler van het Jaar 2023

Wie valt op 19 december in de prijzen?

16:16

Rosalin Kuiper (c) Antoine Auriol

De Stichting Zeiltrophy heeft de nominaties bekend gemaakt die kans maken op de jaarlijkse zeilprijzen. De uitreiking voor 2023 vindt plaats tijdens het Zeiler van het Jaar Gala op 19 december in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Het is een moment waarop de zeilwereld bij elkaar komt, de zeilsport wordt gevierd en hoogtepunten van het afgelopen jaar worden belicht.

In totaal heeft de Stichting Zeiltrophy meer dan 300 aanmeldingen voor kandidaten ontvangen voor de vier trofeeën. Het grote publiek kon favorieten voordragen voor de prijzen. Uiteindelijk zijn deze onderstaande zeilers genomineerd voor de prestigieuze prijzen.

Nominaties voor de Conny van Rietschoten Trofee

De Conny van Rietschoten Trofee wordt overhandigd aan de persoon of team die/dat een opmerkelijke prestatie heeft geleverd in de zeilsport. De jury heeft, door uitzonderlijke resultaten het afgelopen jaar, voor het eerst besloten om maar liefst zes kandidaten te nomineren voor de Conny van Rietschoten Trofee 2023. In willekeurige volgorde zijn dat:

© Sander van der Borch

Bart Lambriex en Floris van de Werken
Deze twee heren hebben hun wereldtitel voor de derde keer weten te verdedigen. Zo’n titel maar liefst twee keer verlengen is een prestatie van formaat. Daar komt bij dat Bart en Floris ook het Olympisch testevent in Marseille en de Allianz Regatta wonnen.

Luuc van Opzeeland
Op het Allianz WK Zeilen in Scheveningen wist Luuc te winnen. Die titel was hem gegund, omdat hij de afgelopen jaren een aantal keer net naast het goud greep op EK’s en WK’s. Een opvallende prestatie omdat Luuc zich als TeamAllianz lid de laatste twee maanden voor het WK heeft voorbereid buiten de bestaande groep met de andere Nederlandse toppers.

Nico Poons, Ivan Peute, Robin Jacobs en Dimitri Simons
Voor de tweede keer achtereen won dit team (Charisma) het WK in de RC44 klasse. Dit is een van de meest competitieve klasses, waarin zich talloze internationale topzeilers begeven. Kortom: een heel knappe prestatie op hoog niveau.

Dirk de Ridder
Dirk won met Platoon het wereldkampioenschap TP52 in Barcelona. Dit team vaart al jaren in de top met Dirk als grootzeiltrimmer. Eerder, in 2017 en 2019, wist Platoon ook al het wereldkampioenschap te veroveren.

© Jean-Marie LIOT #Globe40

Frans Budel en Ysbrand Endt
In de Globe 40, een nieuwe rond-de-wereld-wedstrijd voor Classe 40 jachten, kwamen Frans en Ysbrand als grote winnaars uit de bus. De zeilers legden in tien maanden tijd circa 33 duizend mijl af en hadden daarbij in totaal zeven stop-overs.

Rosalin Kuiper

Rosalin is de enige Nederlandse vrouwelijke zeiler die voor het eerst als co-schipper op een foilende IMOCA 60 de wereld is rondgezeild (in The Ocean Race). Daarnaast heeft zij door haar enthousiasme en doorzettingsvermogen online het oceaanzeilen nader bij een grote groep zeilers en niet-zeilers gebracht. Rosalin is voor veel jonge zeilers een inspirerend voorbeeld en voor de zeilsport een belangrijke vertegenwoordiger.

© Team Malizia/The Ocean Race

Nominaties voor de Flyer Trofee

De Flyer Trofee wordt toegekend aan het talent dat in het kalenderjaar waarin hij of zij is genomineerd, 21 jaar of jonger is. De genomineerden zijn:

Folkert van Surksum en Lars Ganzevles
Deze twee finishten op plek 33 overall maar pakten goud in het onder 17 klassement op het WK 29er in Weymouth. Door een stabiele serie te varen, prijkten Folkert en Lars na de kwalificaties al op een tweede plek.

© Sailing Energy

Roos Wind
Roos heeft een goed seizoen gehad in de ILCA6 met een 2e plaats op het EK onder 19, een 3e plaats op het WK onder 19 en een 4e plaats op het EK onder 21. Ook heeft zij zich tijdens het Open NK voor de derde keer op rij gekwalificeerd voor de Youth Worlds 2023.

Nominaties voor de Coach van het Jaar Trofee

Deze trofee gaat naar de beste coach die zijn of haar sporter(s) tot bijzondere prestaties wist te begeleiden. De genomineerden zijn:

Marc de Haas
Door Marcs coaching komen al jaren succesvolle jonge zeiltalenten aan de top. Hij is onder andere coach van Roos Wind (3e WK ILCA6, 2e EK ILCA6) en Hidde Schraffordt (3e WK ILCA6).

©Sailing Energy / World Sailing

Pieter Jan Postma
Heeft met DutchSail / Team JAJO DutchSail het 69F zeilen op de Nederlandse kaart gezet. Ook coacht hij het Youth en Women’s America’s Cup team. Pieter Jan heeft een tomeloze energie en ‘drive’ om jeugd naar de top te begeleiden.

Rick Peacock
Drie keer op rij wist Rick de 49er zeilers van TeamAllianz naar de overwinning te begeleiden. Bescheiden en gedreven zijn twee woorden die bij zijn coachingsstijl passen.

De Maas Trofee

Deze trofee is een oeuvreprijs, voor een persoon/personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft/hebben gemaakt voor de zeilsport. De jury kent de prijs rechtstreeks toe zonder nominaties.

© Laurens Morel

Omslagfoto: © Antoine Auriol

Last modified: 7 november 2023
Sluiten