Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Digitale rondleiding op KNRM-boot

16:00

De nieuwe reddingboot Nh1816 is bij het hoofdkantoor van de KNRM in IJmuiden gedoopt door koningin Máxima. Vanaf nu is de reddingboot virtueel te bezoeken via Google Maps Business View.

Digitale rondleiding

De IJmuidense fotograaf Ko van Leeuwen van IJmondpano.nl heeft de laatste weken gewerkt aan het digitale project. Via de rondleiding kunt u een kijkje nemen in de imposante stuurhut met een groot console. Voor de stuurhut zit het gereddenenverblijf met daarachter de twee machinekamers en helemaal achterin de waterjetruimte. Naast de Nh1816 kunt u ook een kijkje nemen in het publieksgedeelte van het hoofdkantoor.

De rondleiding begint op straat als speciale aansluiting op Google StreetView. Vanaf het bovenbordes van de steiger krijgt u een goed overzicht van de afgemeerde reddingboten. Klink hier voor de rondleiding.

De nieuwe reddingsboot

De Nh1816 is een nieuw ontwikkeld type reddingboot. De aanzet voor een compleet nieuw type reddingboot werd door de KNRM gegeven in 2008. Dankzij een donatie van de Stichting Goede Doelen Nh1816 aan de KNRM kon de ontwerpfase van start gan.

Het meest opvallende aan de reddingboot is de nieuwe rompvorm, naar een ontwerp van Lex Keuning, lector aan de TU Delft. De rechte steven snijdt door de golven en reduceert de G-krachten die optreden in slecht weer en hoge golven met 45%. De sleeptankproeven bewezen ook de grote koersstabiliteit voor de zee uit, mede door het gebruik van intrekbare vinnen aan de achterzijde van de romp.

 

Last modified: 2 april 2014
Sluiten