Nieuws

Derde overval op jacht door piraten

De Franse autoriteiten hebben details vrijgegeven over een Frans jacht dat in handen is gevallen van piraten, 500 mijl uit de Somalische kust. Er worden vijf mensen vastgehouden, waaronder een driejarig kind.

11:37

In 2009 zijn er nu in totaal drie jachten overvallen door piraten, meer dan ooit. Het jacht Tanit werd gezeild door twee stellen, met een driejarig zoontje van een van de stellen. Ze waren in juli vertrokken uit Vannes aan de Franse Atlantische kust en waren onderweg naar Zanzibar.

 

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner, vertelde: "We weten waar ze zijn. Zelfs als ik details had, zou ik ze niet geven." Dit omdat er inmiddels een internationale operatie op gang is gekomen.

 

Een van de gevangen genomen zeilers vertelde vlak voor de aanval  aan zijn vader dat de motor niet meer werkte. De zeiler vertelde dat ze zich bewust waren van de risico’s en dat ze de, volgens henzelf, meest veilige route kozen. Helaas voor hen hebben de piraten net hun werkterrein verlegd naar het zuiden, waar zij zich bevonden.

 

De Franse marine had de zeilers nog sterk afgeraden om naar Kenia te zeilen. Op 27 maart verzonden zij een email aan Tanit, waarin werd gezegd dat zeilen naar Kenia ‘heel erg gevaarlijk’ was, omdat de piraterij in het gebied een hausse kende.

Last modified: 10 april 2009
Sluiten