Actueel, Internationale wedstrijden, Nieuws, Wedstrijden

Den Haag haalt het WK ORC 2018 naar Nederland

16:12

© Sander van der Borch

Den Haag is vandaag tijdens de World Sailing Conferentie in Barcelona unaniem gekozen als de stad voor het Wereldkampioenschap Zeezeilen in 2018. Dit betekent dat Den Haag in de zomer van 2018 de beste 1300 zeilers en zeilsters van de wereld in Den Haag mag verwelkomen voor hun strijd tijdens korte en lange zeilraces voor de kust van Scheveningen. Den Haag, dat zich steeds verder profileert als Sportstad aan Zee met dé zeezeilhaven van Nederland, is erg blij met het binnenhalen van dit evenement.

WK ORC 2018

© Sander van der Borch

© Sander van der Borch

In de zomer van 2018 strijden voor de kust van Scheveningen 150 zeilteams om het wereldkampioenschap zeezeilen. Op zeilschepen die in lengte variëren van 10 tot 16 meter, worden door de zeilteams vanuit een vernuftig handicapsysteem tegen elkaar gevaren; dit systeem van de Offshore Racing Council (ORC) is een high tech rekensysteem waarmee de snelheid van het schip onder alle windomstandigheden bekend is. Het zeilteam dat de beste performance laat zien, wint de Wereldtitel. Het wordt high tech racen, een onderdeel waarbij de Nederlanders vaak behoorlijk hoge ogen gooien.

Meer zeilsport in Den Haag

“Den Haag is een unieke stad direct gelegen aan zee, dé Sportstad aan Zee. Met aansprekende zeilevenementen willen we deze bijzondere plek aan de wereld laten zien en onze eigen bewoners verleiden om onze unieke sportopties zoals zeilen te komen bekijken of te gaan gebruiken,“ aldus Rabin Baldewsingh, wethouder van Sport van de Gemeente Den Haag.

De organisatie verwacht zo’n 40.000 bezoekers tijdens het evenement en er wordt veel aandacht besteed aan faciliteiten om het publiek straks van dichtbij deelgenoot te kunnen maken van de wedstrijden.

© Sander van der Borch

© Sander van der Borch

Marcel Schuttelaar, voorzitter van het organiserende team en van Jachtclub Scheveningen onderstreept: “Samen met lokale horeca en retail in en om de haven zullen we het WKgevoel kenbaar maken voor bewoners, toeschouwers en meegereisde vrienden en families. Zo zal het evenement worden geopend met een feestelijke zeilersparade waar een ieder kennis kan maken met de beste zeezeilers van de wereld. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de promotie van het moois wat cultureel Den Haag te bieden heeft.”

Samen voor het WK

Het organiserende team is al in 2014 aan de slag gegaan. Het team is samengesteld uit specialisten vanuit Jachtclub Scheveningen, de klassenorganisatie ‘Noordzee Club’ en het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond, ondersteund door de gemeente Den Haag.

Fotografie: Sander van der Borch

Tags: , Last modified: 9 november 2016
Sluiten