Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Deelnemers VOR wacht stormdepressie

21:29

De strijd om de zwaar bevochten overallzege van de Volvo Ocean Race 2011-12 kreeg vanmiddag in Lissabon een vervolg. De zes teams begonnen daar aan de achtste etappe richting het Franse Lorient. In deze cruciale zeerace ligt een stormfront op de loer dat de boten kan maken of breken. Na een kort parcours op de Tagus rivier leidde PUMA Ocean Racing de vloot richting de Atlantische Oceaan voor de 1.940 nautische mijlen naar Frankrijk.

Leg 8 van de Volvo Ocean Race is gestart in LissabonDe strijd om de zwaar bevochten overallzege van de Volvo Ocean Race 2011-12 kreeg vanmiddag in Lissabon een vervolg. De zes teams begonnen daar aan de achtste etappe richting het Franse Lorient. In deze cruciale zeerace ligt een stormfront op de loer dat de boten kan maken of breken. Na een kort parcours op de Tagus rivier leidde PUMA Ocean Racing de vloot richting de Atlantische Oceaan voor de 1.940 nautische mijlen naar Frankrijk.

Azorenhoog
Hoewel het de kortste etappe tot dusver wordt, belooft het zeker niet de makkelijkste te worden. Allereerst zullen de navigators hun hoofd moeten breken over de lichte condities van het Azorenhoog. Vervolgens krijgen ze op de Noord-Atlantische Oceaan een lagedrukgebied met stormachtige wind voor de kiezen. Daarbij is geen marge voor fouten. Hoeveel risico een team bereid is te nemen, zou wel eens cruciaal kunnen worden. Zeker met maar 23 punten tussen de top vier boten en slechts vier scoremogelijkheden te gaan.

PUMA lonkt
Klassementleider Groupama koerst op zijn thuishaven af en droomt van een zege voor eigen publiek. PUMA hoopt dat feestje te kunnen verstoren. Volgens schipper Ken Read (USA) zal Groupama in zijn voordeel zijn gedurende de eerste dagen van hoog reachen naar de boei bij São Miguel, een eiland in de Azoren. Maar daarna zijn de Amerikanen er klaar voor om toe te slaan. Read: ‘Groupama heeft laten zien sterk te zijn in het hoog halve wind varen, dus wij zullen proberen bij te blijven. Hopelijk kunnen we na de Azoren onze slag slaan.”

Leg 8 in the Volvo Ocean Race 2011-2012 started in Lisbon

Heftige condities
De op de loer liggende stormdepressie leverde in de aanloop naar de start van vandaag genoeg gespreksstof op. CAMPER-schipper Chris Nicholson zei dat elk team zichzelf moet afvragen hoe hard ze willen pushen in die zware omstandigheden. ‘Boten zullen stuk gaan. Hopelijk horen wij daar niet bij. Of je moet enorm terugschakelen. Deze etappe zit dus vol risico en opbrengst.”

Enorme zeegang
Volgens Volvo-meteoroloog Gonzalo Infante zouden de VO70’s in een westnoordwestelijke bries van 15 knopen de Tagus rivier uit accelereren. Circa 780 mijl verder op weg naar São Miguel ruimt de wind. De vloot zal daar weer samenkomen. Aanstaande dinsdag zouden de 70-voeters in het centrum van het Azorenhoog wel eens 12 tot 18 uur stil kunnen komen te liggen. Wie als eerste het eiland rondt, komt in het lagedruksysteem en vliegt er vandoor. “Afhankelijk van de snelheid waarmee het systeem zich richting het oosten beweegt, kunnen de zeilers met westenwinden oplopend tot 40 knopen en een enorme zeegang te maken krijgen.” Infante verwacht de eerste boot op vrijdagavond in Lorient.

Leg 8 in the Volvo Ocean Race 2011-2012 started in Lisbon

De winnaar mag 30 punten bij zijn totaalscore optellen, de nummer twee 25 punten, 20 voor nummer drie, 15 voor de vierde plek, 10 voor de vijfde en 5 voor de hekkensluiter.

Dit is de elfde editie van een oceaanrace die ooit het licht zag als de Whitbread Round the World Race in 1973. Nog nooit bleef het zo lang spannend met vier kanshebbers op de overwinning en nog slechts tien offshore zeildagen te gaan.

www.volvooceanrace.com

Tekst Diana Bogaards, foto’s Ronald Koelink.

Tags: Last modified: 10 juni 2012
Sluiten