Nieuws

De wing wint

Zo lang als de voorbereiding voor deze America’s Cup was, zo snel werd duidelijk wie de snelste was. BMW Oracle bleek oppermachtig over Alinghi.

15:46

Eindelijk was het zo ver, de weersomstandigheden lieten het toe dat de extreme racemachines het tegen elkaar op namen in een matchrace over twintig mijl. De ochtend begon met uitstel waarbij Oracle zijn kruit droog hield en zich maar nauwelijks verroerde. Alinghi demonstreerde het startcomité dat er voldoende wind was om de loefdrijver uit het water te kunnen houden en de procedure begon.

Van beide kanten van het startgebied kwamen de rivalen als ridders recht op elkaar af. Voor het eerst zag niet alleen de bemanning maar zagen ook duizenden toeschouwers via internet beide boten op snelheid naar elkaar toe varen. Omdat BMW Oracle bakboord had was het aan Alinghi om ruimte te geven. Dat deed de witte catamaran door zo laat mogelijk op te loeven. BMW Oracle bleek sneller dichterbij te komen dan verwacht en de draaicirkel  van Alinghi te groot. BMW Oracle rolde het voorzeil in, loefde op en zette de protestvlag. Het protest werd toegekend en Alinghi stond al na de eerste confrontatie op achterstand met een penalty aan zijn broek. Ondertussen loefden beide boten op tot in de wind en klonk het startsein.

Drie bootlengtes voor de lijn lagen beide boten stil. Totdat Alinghi wist af te vallen, rond de boei van de startlijn geep en begon aan de wedstrijd. Bij BMW Oracle gebeurde er ondertussen niks. Er was geen beweging in de boot met het vleugelzeil. Een storing in een lier werd later als verklaring gegeven. Toen BMW Oracle eindelijk door de wind was en af wilde vallen kwam de trimaran tot overmaat van ramp ook nog de enige rivaal in de baan tegen. BMW Oracle moest achter Allinghi langs naar de startlijn om de wedstrijd te beginnen.

Met een stevige voorsprong in meters maar met twee strafrondjes op zak, scheurde de witte catamaran richting van bovenboei. BMW Oracle zette direct de achtervolging in. Eindelijk, eindelijk is het moment daar dat er antwoord wordt gegeven op de grote vraag, ‘wie is sneller?’. Het was BMW Oracle. Langzaam maar zeker at de zwarte trimaran de voorsprong op. De tri ging harder en hoger. Alinghi wisselde nog van voorzeil maar het had geen effect. Eenmaal op snelheid haalde BMW Oracle zelfs de genua weg. Verslaggevers dachten nog dat BMW Oracle problemen had maar het bleek allemaal vooraf bedacht. De vleugel genereert zo veel snelheid dat het voorzeil alleen maar in de weg zit.

De spanning in de wedstrijd werd minder groot. Optimistische kijkers hoopten nog dat het voordewindse rak een ander beeld zou geven maar ook hier was de wing superieur. Alinghi kwam er niet meer aan te pas. De zure nasmaak van alle flauwe rechtszaken en pogingen elkaar onderuit te halen voordat er een meter was gezeild maakte plaats voor het gevoel dat er zeilgeschiedenis werd geschreven. Het team dat het meeste lef had getoond door met een nieuw concept te komen in de vorm van een niet flexibel vleugelzeil werd beloond voor zijn inzet. Het vleugelzeil is een succes. Dat het zeil ook nog door een Nederlander werd bediend, is helemaal mooi meegenomen.

BMW Oracle won ook de tweede race waardoor race 3 niet eens meer gezeild hoefde te worden. De America’s Cup is back in Amerika.

(Volgens geruchten is de catamaran van Alinghi inmiddels te koop, prijs: 1 miljoen euro)

KW

Last modified: 17 februari 2010
Sluiten