Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

De Ridder verbannen uit de America’s Cup

14:48

AC45 Training / ORACLE TEAM USA / San Francisco (USA) / 07-09-2012De catamaran van titelverdediger Oracle Team USA begint zaterdag in San Francisco de strijd om de beruchte America’s Cup zonder Dirk de Ridder.

Het Nederlandse bemanningslid is uitgesloten van deelname omdat hij wordt verdacht van vals spel.

De Ridder en nog twee andere zeilers zouden hebben gesjoemeld met het gewicht van de kleinere zeiljachten die Oracle inzette in de America’s Cup World Series in 2012.

De Fries had als trimmer van het grootzeil een belangrijke functie op de boot. Hij voer ook op de Oracle die in 2010 de oudste zeilcup ter wereld veroverde. Tegenstander in de regatta is Emirates Team New Zealand.

De jury van de 34ste America’s Cup bestrafte Team Oracle ook met een boete van 250.000 dollar (190.000 euro) en twee strafpunten. Het houdt in dat Oracle 11 races moet winnen om de cup te behouden en New Zealand genoeg heeft aan negen zeges.

Schipper Jimmy Spithill van Oracle was niet op de hoogte van het valsspelen van De Ridder en de Australiër Bryce Ruthenberg en de Nieuw-Zeelander Andrew Walker.

De 11-koppige bemanning van Oracle heeft ondanks het wegvallen van De Ridder nog steeds een Nederlandse inbreng in de persoon van Simeon Tienpont.

(c) ANP 2013

De redactie van deze site voegt daar het volgende aan toe:

Amerikaanse media berichtten woensdag uitgebreid over de uitspraak van de jury.

Volgens The New York Times hielden de overtredingen het volgende in: adding a Kevlar bag of lead tailings to the forward king post and extending the main king post without the consent of the measurement committee, the jury said. Oracle officials said they considered the penalty too severe, in part because the violations involved different boats in a different race.

Vanzelfsprekend ging ook de San Francisco Chronicle uitgebreid in op deze affaire. De krant had het onder andere over the worst cheating scandal in the Cup’s 162-year history.

De Chronicle citeert Oracle’s team chief executive Russell Coutts, die zei verbijsterd te zijn over de zwaarte van de straf. Hij noemde de beslissing schandalig.

Naast De Ridder bestrafte de jury nog vier anderen: de shore team members Bryce Ruthenberg en Andrew Walker (alle races geschorst), Matt  Mitchel (moet vier races aan de wal blijven) en trimmer-grinder Kyle Langford, die een waarschuwing kreeg.

Uitgerekend de laatste gaat Dirk de Ridder vervangen, meldt de website van ESPN, de grootste sportzender van de VS. ‘Hij is 22 jaar, maar ik ben er van overtuigd dat hij goed werk gaat leveren’, aldus Coutts. ‘We hebben vier dagen om hem voor te bereiden.’

ESPN citeert ook uit het ‘vonnis’. De jury zei dat de Nederlandse zeiler ‘gave the instruction to add the weight, knew the weight had been added, knew it was a breach of the aC45 class rule and did not tell the truth in the hearing in this regard’.

 

 

Tags: , Last modified: 4 september 2013
Sluiten