Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

De Louis Vuitton Cup

08:00

De halve finales van de Louis Vuitton Cup zijn begonnen. Als onderdeel van de 34e editie van de America’s Cup, varen de AC72 catamarans een serie van best of seven tegen elkaar. De America’s Cup bestaat in totaal uit drie onderdelen. De Louis Vuitton Cup is het tweede onderdeel van de America’s Cup. Dit jaar is het de 30 jaar geleden dat de eerste wedstrijd van de Louis Vuitton Cup werd gevaren.

AC 2013Deelnemende teams

De Louis Vuitton Cup is de regatta die bepaalt wie de uitdager en wie de verdediger in de finales van de America’s Cup is. Tijdens deze editie zijn de drie teams  Artemis Racing uit Zweden, Emirates Team New Zealand en Luna Rossa Challenge uit Italië geselecteerd. Het verdedigende team is Team Oracle, USA. Artemis Racing en Luna Rossa Challenge hebben de eerste ronde gewonnen en strijden nu samen in de halve finale.

30e verjaardag

In 1983 vond de eerste editie van de Louis Vuitton Cup plaats in Newport, Rhode Island. “To win the America’s Cup, first win the Louis Vuitton Cup.” Werd de uitspraak. De eerste winnaar van de Louis Vuitton Cup wist namelijk als eerste de felbegeerde America’s Cup van de Amerikanen af te pakken.

Voorafgaand aan de eerste Louis Vuitton Cup in 1983, was er nog nooit een uitdager in geslaagd om de Amerikaanse verdediger te verslaan. De bemanning van de Australia II slaagde erin. Iets meer dan drie jaar later lukte het de Amerikaanse schipper Dennis Conner om de Australiers terug te pakken. In 1987 was Fremantle in Australie de gasthaven van de America’s Cup. Conner wist met het schip Stars & Stripes zowel de de Louis Vuitton Cup als de America’s Cup als uitdager te winnen.

In totaal is de Louis Vuitton Cup zeven keer gevaren. Van de zeven keer wisten vier winnaars ook de America’s Cup van de verdedigende partij te winnen. Onderstaand een overzicht van de winnaars.

 

Jaar Bootnaam Resultaat   America’s Cup
1983 Australia II Won met 4-3
1987 Stars & Stripes 87 Won met 4-0
1992 Il Moro di Venezia Verloor met 5-1
1995 Team New Zealand Won met 5-0
2000 Luna Rossa Verloor met 5-0
2003 Alinghi Won met 5-0
2007 Team New Zealand Verloor met 5-2

 

De catamarans zeilen de Louis Vuitton Cup dit jaar in San Francisco, Amerika. De regatta is van 7 tot en met 30 augustus. Klik hier voor het totale wedstrijdschema. De wedstrijden zijn hier live te volgen.

Zeilen belicht in Zeilen nummer 9 de America’s Cup van verschillende kanten en richt zich op de achtergrondontwikkelingen.

 

Fotografie: ACEA/Gilles Martin-Raget

Last modified: 7 augustus 2013
Sluiten