Actueel, Nieuws

De Geus in de race voor podiumplaats

10:40

Op de eerste dag van het wereldkampioenschap RS:X in het Israelische Eilat kent Lilian de Geus een sterke start. De 22-jarige surfster zeilt als derde en als eerste over de finishlijn op de eerste dag van het WK. Bij de mannen worden Dorian van Rijsselberghe zesde en Kiran Badloe tiende in de enige race van de dag.

Lastige omstandigheden

Een opgetogen De Geus laat het volgende weten: “Het waren echt heel lastige omstandigheden maar ik ben er goed mee om gegaan. Ik ben blijven focussen, anticiperen op wat ik zag en lekker blijven surfen. Ik heb me niet gek laten maken en dan word ik derde en eerste. Ik ben echt heel blij met deze start. Deze eerste dag is alvast binnen.”

RS:XCoach Jacco Koops vult aan: “De omstandigheden waren echt bizar, zo lastig heb ik ze nog niet vaak meegemaakt. Veel winddraaiing, weinig wind. Dat Lilian dan twee van zulke goede races weet neer te zetten is echt heel knap. Onderweg naar Rio zijn we bezig met een puzzel. Dit stukje, veranderende omstandigheden, is een heel belangrijk stukje. Daar hebben we de afgelopen tijd veel aandacht aan besteed. Mooi om te zien dat het dan vandaag meteen beloond wordt.”

Vreemde finish

Van Rijsselberghe leek als tweede te gaan finishen tot een dramatische windshift vlak voor de finish roet in het eten gooide. Ineens kwam het hele veld van achteren opzetten met meer wind. Veel surfers kwamen tegelijkertijd over de finish varen. Als gevolg daarvan was er bij de organisatie onduidelijkheid over de finishvolgorde. Het wedstrijd comité gaf Van Rijsselberghe eerst een DNC (Did Not Compete) later werd dit gecorrigeerd tot een zesde plaats voor de Texelaar.

Van Rijsselberghe zei: “Het was echt vlak voor de finish dat ik die tweede plaats kwijt raakte. Dus het voelt een beetje zuur dat ik niet tweede ben geworden. Maar een zesde plaats is een prima begin.”

Kiran Badloe ging als tiende over de finish: “Een goed begin is het halve werk, maar het is pas de helft”.

Klassement mannen

1. Shahar Zubari, ISR, 1 pnt.
Pjotr Myszka, POL, 1 pnt.
3. Nick Dempsey, GBR, 2 pnt.
Julien Bontemps, FRA, 2 pn.
12. Dorian van Rijsselberge, NED, 6 pnt.
20. Kiran Badloe, NED, 10 pnt.

Klassement vrouwen

1. Zofia Noceti Klepacka, POL, 3 pnt.
2. Lilian de Geus, NED, 4 pnt.
3. Malgorzata Bialecka, POL, 5 pnt.
30. Sara Wennekes, NED, 32 pnt.

Bekijk hier de volledige resultaten: www.rsxclass.com/worlds2016

 

Tags: , , Last modified: 17 maart 2016
Sluiten