Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Damen Shipyards bouwt clipper voor Oman

14:01

sts-01Damen shipyards is begonnen met de bouw van een clipper naar het ontwerp van Dykstra Naval Architects. Het nieuws hing al een tijd in de lucht, maar op wens van de opdrachtgever bleef een officiele bevestiging lange tijd uit. Het schip wordt naar verwachting in de zomer van 2014 opgeleverd aan de Omaanse marine.

Groter, Sneller

Het schip meet 86 meter over de gehele lengte; ruim acht meter langer dan de clippers Stad Amsterdam en Cisne Branco. Door het nieuwe ontwerp, meer zeiloppervlak en waterlengte zijn de verwachte zeilprestaties van de nieuwkomer flink opgeschroeft.  Naast de deelname in de Tall Ships races zal Sail Oman het schip gebruiken als opleidingsschip dat plaats biedt aan 94 man.

Langer, Hoger

Dykstra Naval Archtitects heeft voor het ontwerp van de tuigage veel gekeken naar de Stad Amsterdam. Die tuigage was destijds in 2000 een nieuwe uitdaging voor de tuigers, omdat een volgetuigd schip al jaren niet meer was afgeleverd. Een groot voordeel voor de nieuwe clipper lijkt de extra lengte te zijn. Niet alleen vanwege de vergrote theoretische rompsnelheid en het vergrote zeiloppervlak, maar ook omdat de verstaging van de masten door meer ruimte meer naar achter geplaatst kunnen worden. Hierdoor kunnen de ra’s scherper aan de wind gebrast worden, waardoor het schip enkele graden hoger aan de wind zal kunnen zeilen.

Last modified: 2 mei 2013
Sluiten