Nieuws

Coutts’ en Cayards America’s Cup-alternatief

Volgens het Australische dagblad The Australian zagen Russell Coutts en Paul Cayard getwee aan de poten van het altaar van de zeilsport, de America's Cup. De Nieuw-Zeelander en de Amerikaan zijn druk doende een eigen vooraanstaand evenement van de grond te krijgen: een spectaculair kampioenschap vlootzeilen met 80-voets skiffs om serieus prijzengeld…

12:41

Volgens het Australische dagblad The Australian zagen Russell Coutts en Paul Cayard getwee aan de poten van het altaar van de zeilsport, de America’s Cup. De Nieuw-Zeelander en de Amerikaan zijn druk doende een eigen vooraanstaand evenement van de grond te krijgen: een spectaculair kampioenschap vlootzeilen met 80-voets skiffs om serieus prijzengeld…


Dat het al een tijdje niet botert tussen Alinghi en Coutts is een publiek geheim. De meest succesvolle AC-stuurman aller tijden voelt zich niet op zijn plek aan het hoofd van de professionele zeilmachine van Alinghi. Zo was Coutts het al niet eens met de verkiezing van het Mediterrane Valencia als strijdtoneel om de Cup in 2007. Hij zag het circus graag naar de Atlantische kustplaats Lissabon verhuizen, waar het gedurende het zeilseizoen harder waait. Daarnaast beperkte Alinghi-eigenaar Ernesto Bertarelli Coutts in zijn functie door Michel Bonnefous aan te stellen als AC-directeur. Coutts kon de organisatie van het evenement in 2007 zo minder naar zijn hand zetten dan hij graag had gezien.


Paul Cayard had een slechte ervaring met Oracle-baas Larry Ellisson tijdens diens campagne op weg naar de AC van 2003. De software-tycoon vond de tweevoudig AC-finalist niet goed passen binnen zijn zeilteam en verwees hem naar de reservebank.


De krant meldt dat het gaat om vlootwedstrijden in een nieuw te ontwikkelen eenheidsklasse van 80-voets skiffs, waarop een bemanning van 10 tot 12 personen in trapezes vecht om een aanzienlijke prijzenpot. Het nieuwe evenement hoopt met deze formule de allerbeste zeilers te lokken. De deelnemende syndicaten hoeven niet ten minste €100 miljoen mee te brengen om serieus titelkandidaat te zijn, zoals nu het geval is bij de AC, maar kunnen met een veel kleiner budget uit.


In het begin van dit jaar meldden verschillende zeilbronnen dat Coutts en Cayard samen naar Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten afreisden. Wat de exacte reden is van het bezoek aan het golfstaatje is toen nooit duidelijk gemaakt. Maar het vermoeden bestaat dat de nog onbekende financiers van dit nieuwe project in het rijke Midden-Oosten gezocht moeten worden.


Het duo lijkt te willen afrekenen met de langzame ‘hoogtemonsters’ die de AC-klasse nu voortbrengt. Een wedstrijd afgelasten omdat er vijf Beaufort gemeten wordt, moet niet mogen. Geen rekening meer houden met de wensen en verlangens van ‘s werelds rijksten. Gewoon keihard rond de boeien zeilen, lijkt het devies.
Een prijzenswaardig initiatief, dat weliswaar om de goede reden en met voldoende middelen op poten gezet kan worden, maar natuurlijk zonder de rijke historie waar de oudste sporttrofee van de wereld beroemd om is.


Wie de bron is van dit opmerkelijke nieuws wordt in het Australische artikel niet gemeld. Maar ‘de aankondiging van het evenement zou binnen twee weken kunnen plaatsvinden…’

Last modified: 7 september 2006
Sluiten