Nieuws

Costers eerste op de wereldranglijst

Sven en Kalle Coster zijn gestegen naar de eerste plaats op de wereldranglijst. Sven is er blij mee, al voelt het een beetje als mosterd na de maaltijd.

15:07

De broers Coster zijn voor het eerst leider geworden in hun klasse, de 470 voor mannen. Dat hebben de broers te danken aan hun constante prestaties dit jaar.

Sven Coster: "We zijn nooit buiten de top vijf geëindigd in een evenement dat we gevaren hebben. We hadden ons voor het begin van het seizoen drie doelen gesteld: een medaille op het WK, een olympische medaille en de eerste plaats op de wereldranglijst. Als je twee van de drie doelen hebt gerealiseerd, heb je gewoon een supersuccesvol jaar achter de rug."

 

Zó ingeruild

Toch hadden de broers hun eerste plaats op de wereldranglijst zó ingeruild voor een plak op de olympische spelen. "Dit is toch een beetje mosterd na de maaltijd. Onze vierde plaats op de spelen heeft er hard ingehakt. Dat voelde onterecht en als ‘unfinished business’."

Vandaar dat de broers ook gewoon doorgaan in de 470. "Tot april doen we niets en het zal dan ook moeilijk zijn om de eerste plaats vast te houden. In tussentijd worden er namelijk twee worldcups gevaren. Maar direct na de spelen zeiden we al tegen elkaar dat we zo geen afscheid kunnen nemen. We stellen een paar nieuwe doelen en gaan gewoon vol voor 2012."

 

Landenklassement

Nederland is achtste in het landenklassement. Dat klassement wordt opgemaakt naar aanleiding van het aantal teams dat een land heeft op een eerste, tweede of derde plaats op de verschillende wereldranglijsten. Met één toppositie (Sven en Kalle Coster) en één derde plek (Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis) doet Nederland het beter dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Brazilië.

De leiding in het landenklassement wordt gedeeld door Australië en Spanje, met ieder twee eerste en twee tweede plaatsen. De relatief lage positie van Nederland op de lijst wordt veroorzaakt doordat Marcelien de Koning en Lobke Berkhout zijn weggevallen uit de top drie van de 470 voor vrouwen.

Last modified: 17 oktober 2008
Sluiten