Nieuws

Nederlandse, Britse en Belgische Contessa 26-zeilers treffen elkaar

12:09

De voorbereidingen voor de tweede North Sea Rally zijn aan de gang. Het idee van het evenement is om de Nederlandse, Britse en Belgische Contessa 26-zeilers samen te brengen voor gezelligheid en een mooie tocht. De editie van 2019 zal aan de Engelse kant van de Noordzee plaatsvinden. Zeilen sprak met organisator Rob Kolster.

“Ik organiseer deze editie samen met Peter Hooper uit het Verenigd Koninkrijk,” zegt Rob. “Hij was zelf twee jaar geleden ook bij de eerste rally aanwezig was. Peter regelt de lokale zaken aan de andere kant van de Noordzee.”

Contessazeilers Benelux

De Contessa-club aan deze kant van de Noordzee is de Contessazeilers Benelux. De leden bestaan uit zowel Nederlandse als Belgische zeilers en de boten die zij bezitten bestaan uit verschillende types van het merk Contessa (bijvoorbeeld de CO26, CO28, CO32, etc.).

In 2017 vond de eerste editie van de North Sea Rally plaats. Rob: “Uiteindelijk waren we met vier Contessa 26’s op dat evenement, één deelnemer daarvan kwam uit het Verenigd Koninkrijk. We zijn toen onze tocht gestart op Texel, vervolgens zijn we naar Hindelopen gevaren en we sloten af in Enkhuizen. Hier was ook de Britse secretaris van de CO26-club langsgekomen.”

De geboorte van het evenement

In 2016 werd het idee van de North Sea Rally geboren. De aanleiding voor het ontstaan van het evenement valt bijzonder te noemen. “Het evenement is voortgekomen uit de 50ste verjaardag van de Contessa 26. De CO26 Association had een bijeenkomst uitgeschreven en ik was één van de twee deelnemers die afkomstig was vanuit de Benelux. Het was een grootscheeps evenement waar 45 CO26’s bijeenkwamen. Nog eens vijf deelnemers waren aanwezig zonder hun boot, eentje van hen kwam zelfs uit Canada. Het was heel gezellig en bij het weggaan riep ik: ‘Tot volgend jaar in Nederland!’. Eind 2016 ontving ik een berichtje van de secretaris van diezelfde Britse Contessa-club en hij vroeg mij: ‘Goh, dat wat je toen bij je vertrek riep, gaat dat nog gebeuren?’. Na lang nadenken is het uiteindelijke resultaat de North Sea Rally van 2017.”

Aan beide kanten van de Noordzee werd het idee van de bijeenkomst enthousiast ontvangen. “We hebben besloten om het evenement tweejaarlijks te houden,” vertelt Rob. “De ene editie wordt aan de Nederlandse kant van de Noordzee gehouden en de daarop volgende editie aan de andere kant van het water. Vandaar dat de North Sea Rally van dit jaar in Harwich plaatsvindt.”

North Sea Rally 2019

Op vrijdag 5 juli verzamelen de deelnemers bij de Royal Harwich YC te Woolverstone. De Yachtclub schijnt over een goede bar en andere faciliteiten te beschikken. Zaterdag 6 juli wordt er een vriendschappelijke wedstrijd gehouden over de River Orwell en Harwich/Walton Backwaters. Vervolgens zet de vloot koers richting Ipswich en in Neptune Marina wordt overnacht. De dag erop, zondag 7 juli, wordt er over de Orwell, via de Felixstowe corner naar River Deben gevaren.

(c) Barry Pickthall / PPL

Heb je een Contessa 26? Schrijf je in!

Rob denkt dat de Nederlandse CO26-vloot uit ongeveer tien tot vijftien boten bestaat. “Dat zijn in elk geval degene die ik ken. In het Verenigd Koninkrijk is de vloot een stuk groter, wel zo’n paar honderd boten. De uitnodigingen van de rally hebben wij naar een kleinere groep gestuurd, de leden van de Contessa 26 Association. Op dit moment hebben we zo’n tien tot twaalf inschrijvingen binnen voor de North Sea Rally van 2019. Daarvan is er één deelnemers afkomstig uit de Benelux en dat ben ik zelf.”

Indien je geïnteresseerd bent, dan kun je contact opnemen met Rob via rob.kolster@gmail.com. Via deze link ga je direct naar het inschrijfformulier.

Omslagfoto en foto’s: Rob Kolster

Tags: , , , , , , Last modified: 8 april 2019
Sluiten