Nieuws

Conny van Rietschoten (87) overleden

23:17

C

Voormalig zeezeiler Conny van Rietschoten is dinsdagmorgen op 87-jarige leeftijd in zijn woonplaats in Portugal overleden. Zijn gezondheid liet al langer te wensen over.

Van Rietschoten kreeg als zeiler grote bekendheid door tweemaal de Whitbread Round the World Race op zijn naam te schrijven. Zowel de race in 1977-78 als in 1981-82 wist hij met zijn Flyers te winnen. Hij verbeterde in 1982 ook het snelheidsrecord rond de wereld door het terug te brengen tot 120 dagen.

Eerbetoon

Als eerbetoon is begin jaren tachtig de Conny van Rietschoten Trofee naar hem vernoemd. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Nederlandse zeiler/zeilster die een opmerkelijke zeilprestatie heeft geleverd.

Eind november mocht America’s Cup-winnaar Simeon Tienpont de prijs in ontvangst nemen. In zijn dankwoord roemde Tienpont Van Rietschoten voor zijn rol in de internationale zeezeilerij. “Deze man heeft enorm veel betekend voor de zeilsport in Nederland en was eigenlijk de eerste in de wereld die het professionele zeilen op een hoger plan trok.”

Tot aan zijn dood bleef Van Rietschoten het zeilen volgen. Enthousiast reageerde hij kort geleden nog toen bekend werd dat Brunel met een Nederlandse boot aan de volgende Volvo Ocean Race zal deelnemen. Ook stuurde hij een enthousiaste e-mail aan de initiatiefnemers die bezig zijn om Flyer 1 naar Nederland te halen.

Lees ook het artikel Flyer fly fast in Zeilen nummer 8/2013

Op Condoleance.nl kunt u uw medeleven uiten en gedachten kwijt over het overlijden van Conny van Rietschoten, via:
 http://www.condoleance.nl/14600/conny-van-rietschoten.html

 

Tags: Last modified: 3 mei 2021
Sluiten