Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Clipperrace gestart in Londen

12:19

la-trb-london-yachts-clipper-race-20130902Clipper Round the World Race gestart Ruim 120.000 toeschouwers op de kades van de Theems in Londen zwaaiden afgelopen zondag 1 september de vloot van twaalf clipper jachten uit vanaf de kades aan de Theems. Het was de eerste keer in 40 jaar dat een oceaanrace vertrok uit Londen. Omdat de echte start niet plaats kon vinden op de Theems vond de echte start plaats de dag erop even buiten de kust van de Theemsmonding. Ruim tweehonderdvijftig zeilers zijn nu aan boord voor een 11 maanden lange oceaanrace van ruim 40.000 mijl. Het is daarmee de langste oceaanrace op dit moment.

Zeilers zoals u
In totaal doen er 670 deelnemers mee aan de race die 16 havens op 6 continenten aandoet. Voorzitter, Sir Robin Knox-Johnston zei net voor aanvang van de parade in Londen: “Dit is een unieke en karaktervormende ervaring voor daadwerkelijk heldhaftige mensen die hier maanden lang naar hebben toegeleefd en getraind hebben. De sfeer aan boord in magnifiek”. In de eerste korte etappe naar Brest kwam de Nederlandse boot OneDLL als tweede over de startlijn. Vanuit Brest zet de vloot koers naar Rio de Janeiro.

Geschiedenis
De Clipper Yacht Round the World Race werd in 1996 voor het eerst gevaren naar een idee van Sir Robin Knox Johnston om recreatieve zeilers de kans te geven om mee te doen in een race rond de wereld. De eerste race werd op acht identieke 60-voeters gevaren en werd behalve in 2004 elke twee jaar een vervolg gegeven. In 2005 werd de vloot vervangen en uitgebreid naar een tiental 68-voeters die na vier omzeilingen vervangen werden door tien 70-voeters voor de huidige editie. De boten worden doorgaans door steden, regio’s, landen, dan wel bedrijven gesponsord. Individuen geven zich op bij het organiserende Clipper Ventures en worden na een uitgebreide training van vijf weken in de Solent op de verschillende boten geplaatst.

Tags: Last modified: 4 september 2013
Sluiten