Actueel, Internationale wedstrijden, Nieuws, Zeilen nieuws

Nederlandse schipper in Clipper Round the World Race

17:00

Patrick van der Zijden
Clipper Ventures, de organisatie van de Clipper Round the World Race heeft de namen van de twaalf schippers voor de 13-14 editie van de race bekend gemaakt. Onder hen bevindt zich één Nederlander. Patrick van der Zijden, 43, uit Vogelenzang is de eerste Nederlandse schipper ooit in deze populaire oceaanrace.

Charterende instructeur
Patrick woont sinds tien jaar in Portugal waar hij als zeilinstructeur honderden mensen het fijne van het zeilen heeft bijgebracht. Na de opleiding stuurman koopvaardij aan de zeevaartschool in IJmuiden ging hij dienstplichtig bij de marine. Om daarna als charterschipper en instructeur wereldwijd aan de slag te kunnen werkte hij de formaliteiten af om het Engelse Yachtmaster Ocean certificaat te krijgen en schipperde hij vele jachten in Europa en de Verenigde Staten.

Sollicitatie
Via een vriend die in de vorige editie meezeilde als bemanningslid kwam Patrick in contact met Clipper Ventures. Afgelopen november solliciteerde hij naar de begeerde positie van schipper in de race. “In de eerste ronde moest ik me op papier meten met bijna tweehonderd andere sollicitanten. Uit die tweehonderd werden er dertig uitgenodigd voor de trials. Na een lang en intens weekend mocht ik me in het gelukkige dozijn scharen.”

Leiderschap
Tijdens de trials kwam niet alleen het professionele schipperen als oefening naar voren, maar ook het managen en leiden van een groep relatief onervaren oceaanzeilers. “Op een gegeven moment werd er uit het niets een tachtig kilo zware pop overboord gegooid terwijl we met windkracht vijf op de spinaker voeren. Uit het niets veranderden de professionele zeilers opzettelijk in paniekerige opvarenden. Niet dat iedereen zo zou reageren in het echt, maar het was een leerzame ervaring.  Het zijn dat soort momenten dat leiderschap even belangrijk, zo niet belangrijker is dan de praktische uitvoering van een man overboord manoeuvre.”, aldus de Nederlander

70 voeter
Van der Zijden is per direct aangenomen om zich 18 maanden lang voltijd in te zetten voor de race. De vloot van twaalf 70voeters zal naar alle waarschijnlijkheid begin september in Gosport over de startlijn varen. De 70voeters vervangen dit jaar de oude 68voeters. De nieuwe generatie Clippers hebben onder andere meer zeiloppervlak gekregen, meer planerende eigenschappen en hebben een centrale dekindeling waardoor de bemanning dichter op elkaar staat en er nog sneller gevaren kan worden. “Het dek is vlakker en alles staat dichter bij elkaar. Dat bevordert de communicatie onderling en hopelijk dus ook de zeilprestaties”

Ruim 650 zeilers hebben zich al opgegeven om met dit spektakel mee te kunnen doen. De helft daarvan gaat ook daadwerkelijk de hele wereld rond. Tot nu toe hebben 17 Nederlanders zich ingeschreven.

Tags: , Last modified: 29 januari 2019
Sluiten