Actueel, Internationale wedstrijden, Nieuws, Wedstrijden

Carlo Huisman: “Leuk om tegen Tienpont te racen”

14:43

Vrijdagochtend, op 21 december, maakte de organisatie van de America’s Cup bekend dat de Nederlandse aanmelding van KNZ&RV te Muiden en de KR&ZV te Rotterdam is geaccepteerd. Nederland is daarmee de zesde Challenger en het zevende team voor de America’s Cup in 2021. Carlo Huisman, van Team New Zealand is niet bang: “Als ik naar de Challengers kijk dan heb ik het vertrouwen dat wij de Cup wel weer kunnen winnen.”

Lessen uit het AkzoNobel-verhaal

Simeon Tienpont (c) James Blake/VOR

Huisman is enthousiast over de Nederlandse inschrijving: “Het is super vet en ik hoop dat het hem lukt. Het zou fantastische zijn voor Nederland en voor het Nederlandse zeilen, maar ook voor de cup zelf. Tienpont weet ook dat inschrijven iets anders is dan een succesvolle campagne draaien. Misschien is er daarom ook wel zo weinig informatie nu. Ik denk dat hij wel een les heeft geleerd uit het AkzoNobel-verhaal. Hij is nu denk ik voorzichtiger met namen en informatie. Als de goede basis er ligt, zal jij vast naar buiten komen met meer informatie.”

 Volgens mij is hij nu keihard bezig om de eindjes aan elkaar te knopen om ervoor te zorgen dat het ook echt gaat gebeuren

– Carlo Huisman, Team New Zealand

Carlo Huisman (c) Ainhoa Sanchez/VOR

“Extreem moeilijk en onwaarschijnlijk”

“Tienpont heeft veel meer ervaring met de America’s Cup dan ik. Hij realiseert zich dus ook dat het extreem moeilijk is om voor het eerste een campagne op te zetten en meteen competitief te zijn. Het kan een opbouw zijn naar een platform zoals Team New Zealand of Luna Rossa. Als je meerdere edities wilt meedoen, dan kun je echt wat neerzetten. Nu wordt dat lastig want hij is laat en hij moet de hele infrastructuur van het team nog neerzetten. Dat wordt een enorme uitdaging. Of hij ook echt gaat varen is voor mij niet zeker. Hij heeft voorlopig aan alle eisen voldaan en dat is super mooi. Volgens mij is hij nu keihard bezig om de eindjes aan elkaar te knopen om ervoor te zorgen dat het ook echt gaat gebeuren.”

“Een mooie strijd”

Huisman bij Emirates Team New Zealand (c) Richard Hodder/ETNZ

“Het zou leuk zijn om tegen Tienpont te racen. Dat wordt vast een mooie strijd. Maar als ik nu naar de Challengers kijk dan heb ik het vertrouwen dat wij de Cup wel weer kunnen winnen. Ik denk dat wij een ander slag team zijn, wij lopen best wel vooruit op de andere teams in foil-design en ontwikkeling Daarnaast een erg leuke cultuur in ons team. Het is een bijzonder team met leuke jonge gasten met veel ervaring. Dat geeft me veel vertrouwen. Bovendien varen we in ons thuiswater en hebben we al heel wat uren gemaakt. We hebben geen testboot en gaan gelijk voor ‘the real thing’. ”

In principe zouden wij alles kunnen maken. Innovatieve, foilende boten zijn onze specialisatie

– Sven Erik Janssen, Holland Composites

Holland Composites

De foilende trimaran TF10 is een van de paradepaardjes van Holland Composites

In het maandoverzicht van het januarinummer van Zeilen (nu in de winkel, of HIER in de webshop te koop) spreken we met Sven Erik Janssen van Holland Composites over de haalbaarheid van het team. Het team bij Holland Composites staat klaar voor de bouw van de AC75: “Het zou fantastisch zijn voor Nederland en de zeilsport. We nodigen Tienpont graag uit. In principe zouden wij alles kunnen maken. Innovatieve, foilende boten zijn onze specialisatie.” Het hele interview lees je in het blad.

Omslagfoto: Oracle Team USA & Sander van der Borch

Tags: , , Last modified: 9 januari 2019
Sluiten