Nieuws, Zeilen nieuws

Bouman vijfde tijdens WK Formula

07:48

Casper-Bouman7Windsurfer Casper Bouman is als vijfde geëindigd tijdens de Wereldkampioenschappen Formula windsurfen. De regerend wereldkampioen scoorde wisselvalig aan het begin van de serie op het Praia da Vitoria op de Azoren. Op de voorlaatste dag verbeterde de Hagenaar zich en klom naar een vijfde plaats van de 43 deelnemers.

“Ik heb teveel punten laten liggen. Ik was te gretig, te geforceerd. Ik heb veel getraind, maar te weinig wedstrijden gedaan. Dat brak me op. Niet goed starten, dan achter de feiten aan. Twijfel. Niet snel genoeg beslissen. Blijven hangen in mijn keuzes. Ik dacht teveel. Kwam niet in de flow. Het ging niet vanzelf zoals vorig jaar. Vijfde plaats is ok, maar niet geweldig. Er had meer ingezeten. Dus ik heb een dubbel gevoel.”

IFCA WK Slalom

Veel tijd om hierbij stil te staan heeft Bouman niet, want de strijd om de Wereldtitel in de IFCA Slalom begint vandaag en duurt tot en met 10 mei op dezelfde locatie. Bouman trainde afgelopen winter in Maui, Hawaii onder andere met zijn trainingspartner Arnon Dagan (vierde op het WK Formula). De vraag is, waar staan Bouman en Dagan in het mondiale slalom circuit?

“De titel winnen op het IFCA WK zal niet eenvoudig zijn, maar het is wel mijn doel. Het is een lange weg om prijzen te winnen in de slalom disciplines, maar ik weet dat het kan. Ik heb ervaring en het goede materiaal. Ik moet kunnen aanhaken. Ik heb mezelf twee jaar gegeven om dat te bereiken. Er doen dit jaar heel veel zeer ervaren slalomsurfers aan dit IFCA WK mee. Voor de rest van 2014 richt ik mij volledig op de PWA circuit. Dat combineer ik met het begeleiden en trainen van olympische windsurfers uit Nederland en Israël.”

Verschil

Wat is het verschil tussen de drie disciplines, Olympisch, Formula en Slalom Windsurfen, waar Bouman in uitkomt? Belangrijkste onderscheid is of er gevaren wordt op een traditionele baan, tegen de wind en voor de wind. Of dat er alleen geslalomd wordt voor de wind, het zogenaamde slalom racing. Voor alle duidelijkheid, het RS:X Windsurfen en Formula windsurfen valt in de categorie course racing.

Last modified: 5 mei 2014
Sluiten