Nieuws

BMW Oracle zegeviert over Alinghi

In New York heeft BMW Oracle over titelhouder Alinghi gezegevierd. Gisteren oordeelde de rechter dat het team van softwaremiljardair Larry Ellison zich de officiële uitdager in de Amerika’s Cup mag noemen.

09:41

De boot waarin geracet gaat worden hebben zij al bekend gemaakt: een catamaran van 90 bij 90 voet. Voor iedereen een uitdaging, omdat deze grote boten eigenlijk niet geschikt zijn voor matchracen.

Negentiende-eeuwse reglementen
BMW Oracle had het Zwitserse Alinghi voor de rechter gedaagd omdat ze bang waren dat Alinghi nieuwe regels in Alinghi’s voordeel zou maken. Alinghi had al bekend gemaakt dat zij de organisatie uit wilde besteden aan een nieuwe zeilclub in Valencia, de Spaanse Club Natuica Español de Vela. Maar dankzij de negentiende-eeuwse reglementen wist BMW Oracle hier een stokje voor te steken. De reglementen schreven namelijk voor dat de organiserende club al eerder zeilwedstrijden georganiseerd moet hebben.

Nieuwe regels
Volgens de gebruiken mag de houder van de Cup de regels bepalen. Eén van de regels die Alinghi wilde veranderen betrof het gebruik dat de uitdager pas in de finale tegen de trofeehouder racet. Alinghi echter wilde dat de trofeehouder al in eerdere races mee mocht varen, zodat ze een nieuwe boot uit konden testen.

Volgende race in juli 2009
Dankzij de snelle uitspraak van de rechter kan de race mogelijk al in juli 2009 gezeild worden. Tegen verwachting in gaat Alinghi niet in beroep. Blij is het Zwitserse team allerminst. “Door de uitspraak van de rechter heeft Larry Ellison de concurrentie uitgeschakeld en toegang tot de America’s Cup Wedstrijd gevonden, een prestatie die ze op het water nooit hebben bereikt”, liet Alinghi weten in een persbericht.

Tekst: José de Jong
Foto: EPA

Last modified: 20 maart 2008
Sluiten