Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

“Bij 33 knopen wind gaat het gewoon te snel”

10:02

First Sailing in San Francisco for Luna RossaNa het dodelijke ongeluk met de AC72-catamaran van Team Artemis, is er een storm van kritiek losgebarsten op de organisatie van de America’s Cup. Twee weken geleden sloeg de boot van team Artemis om tijdens een training. Bemanningslid Andrew Simpson kwam daarbij onder de boot vast te zitten en verdronk. De wedstrijdorganisatie heeft sindsdien een committee ingesteld om de exacte toedracht van het ongeluk te achterhalen. In de tussentijd zinspelen de media en deelnemende syndicaten op een lagere maximale windlimiet tijdens de voorrondes en de eindstrijd in september.

Slachtpartij
“Wij doen niet mee als het zo’n slachtpartij wordt deze zomer…..33 knopen is gewoon te veel wind”, stelt Patrizio Bertelli, de baas van de Luna Rossa stal. “De America’s Cup is haast geen strijd meer van meerdere boten, maar van de high-tech industrie, zoals bij de Formule 1 tot voor kort. Daar horen echter ook extreme veiligheidsmaatregelen bij, zoals parate duikers en reddingsdiensten.” In een persconferentie met de voltallige staf van medewerkers achter hem stelde hij voor om de windlimieten van de voorrondes en de eindstrijd terug te brengen van 25 en 33 knopen naar respectievelijk 20 en 25 knopen. Zo lijkt de politiek terug bij de America’s Cup.

Compromis
Team New Zealand beklaagt zich over de ontwikkelingen en vreest dat de America’s Cup nu weer gedeeltelijk op papier al wordt beslist. Grant Dalton, de stalbaas van de Kiwi’s, wijst op hun keuze voor compromissen in het ontwerp van hun boot. “Onze boot is zo ontworpen dat deze robuust is en betrouwbaar vaart onder alle weersomstandigheden binnen het protocol dat door de organisatie is opgesteld.” Juist ook met zwaardere wind zou de boot van Team New Zealand goed presteren, aldus Dalton.

Uitvaart
Ondanks de kritiek op de organisatie over windlimieten en de voorlopige geheimhouding van het onderzoek naar de toedracht van het drama bij Artemis, ging de boot van Luna Rossa maandag als eerste weer het water op voor een training. Daarbij sloegen ze het verzoek van de organisatie om tot aanstaande donderdag niet te varen in de wind. Het was overigens de eerste keer dat de 72voets catamaran van de Italianen in de baai van San Fransisco het water opging. Afgelopen donderdag werd Andrew Simpson in een besloten bijeenkomst herdacht. Daarbij waren leden van de vier grote teams aanwezig.

Tags: Last modified: 23 mei 2013
Sluiten