Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Beyou vijfde uitvaller Vendée Globe

17:06

Gisteren heeft Jérémie Beyou aan boord van de Maître CoQ de Vendée Globe race verlaten. Hij had problemen met zijn kiel, waardoor hij genoodzaakt was om koers naar een haven te zetten. Hiermee is Beyou de vijfde deelnemer die de race heeft beëindigd, wat betekent dat al een kwart van de deelnemers is uitgevallen.

Op het moment dat Beyou een raar geluid hoorde lag hij zevende in de vloot en maakte daarmee deel uit van de kopgroep. “Ik voelde dat de koers veranderde”, vertelt Beyou. “De bevestiging tussen de kiel en de hefboom is verdwenen. De beschadigde plekken zijn zeer gevoelig, dus er loopt water in de boot wat moet worden weggepompt.” Beyou is voor de wind richting Kaapverdië gaan varen om zo weinig mogelijk water te maken.

Winnende boot
Hierna heeft hij contact gezocht met Michel Desjoyeux, die de vorige editie in deze boot de Vendée Globe heeft gewonnen. Beyou heeft met lijnen de kiel tegen de boot aan vastgebonden, maar hij zal niet voor de rest van de race op deze lijnen kunnen vertrouwen.

De volgende dag, afgelopen maandag, besluit Beyou de race te verlaten. “De situatie is duidelijk. De kiel is vastgebonden zodat ik een toevluchtshaven kan vinden. Maar dit is niet genoeg om de druk en kracht gedurende de rest van de race rond de wereld te verdragen. De race is voorbij.”

Favoriet
Beyou is boos en teleurgesteld door deze schade, voor hemzelf en voor zijn team. Dit is de tweede keer dat hij deelneemt aan de Vendée Globe en eveneens de tweede keer dat hij de race voortijdig moet verlaten. In de editie van 2008-2009 had Beyou ernstige mastschade waardoor hij na zestien dagen de race moest verlaten. Beyou werd nu gezien als favoriet om de Vendée Globe te winnen.

Nog meer schade
Alsof er nog niet genoeg uitvallers zijn, ondervindt de Engelsman Alex Thomson ook schade. Zijn stuurboord roer was gebroken, maar deze heeft hij tijdens het zeilen weten te repareren. Thomson heeft al twee keer eerder de ervaring gehad in de Vendée Globe af te moeten haken vanwege schade. Op dit moment ligt hij derde. Zie dit artikel op Zeilen.nl voor de actuele posities in de race.

Foto: Jean Marie Liot / DPPI

Tags: , , Last modified: 20 november 2012
Sluiten