Actueel, Nieuws

Amsterdamse havens bomvol

18:07

Met SAIL Amsterdam in aantocht lopen de Amsterdamse jachthavens vol. Bezoekers van SAIL kwamen vanaf ongeveer twee weken geleden al aan voor een ligplaats, in de toen nog gebruikelijke drukte van de havens. Nu liggen de meeste havens in Amsterdam tjokvol. Bij de ene haven is een reservering mogelijk, bij de ander is het wie het eerst komt wie het eerst maalt. Voor wie nog een ligplaats zoekt voor SAIL, is het aan te raden eerst contact op te nemen met de desbetreffende havenmeester.

Sixhaven SAIL 2015“Wij liggen hartstikke vol,” zegt de havenmeester van de Sixhaven. “We hebben als extra dat we stapelen. We leggen niet alleen de boxen vol, maar daar tussenin liggen ook boten.” Het is een behoorlijk karwei volgens de havenmeester. Om iedereen een plek te geven en ook om de schippers die weg willen weer op weg te helpen. “Mensen zien wel dat er nu geen plek meer is. De sfeer is goed in de haven en dat moet ook. Iedereen begrijpt de drukte en iedereen werkt mee.”

In de Amsterdam Marina zijn speciaal voor SAIL extra drijfsteigers aangelegd. “In het begin van het bestaan van de Amsterdam Marina kon men al reserveren voor SAIL en dat heeft men ook gedaan. Mensen met een vaste ligplaats, binnen de Jachthavengroep, kregen bij ons voorrang op de wachtlijst en veel hebben hier ook gebruik van gemaakt. Ondanks de extra steigers ligt de haven nu helemaal vol, maar veel mensen hebben hier begrip voor,” zegt Charlotte Sikking van de Amsterdam Marina.

Vrije ligplaatsen om de hoek

In de Jachthaven van het nabijgelegen Durgerdam zoeken ook meer passanten dan normaal een ligplaats. Toen Zeilen vandaag met havenmeester Rik Zwaneveld sprak, waren er nog een aantal ligplaatsen vrij. “Het is een georganiseerde drukte. Het zal zich waarschijnlijk nog wel ophopen totdat de hele haven bezet is. Wij moeten natuurlijk wel de veiligheid kunnen blijven garanderen, dus vol is vol. Als men twee of drie uurtjes van tevoren belt kunnen we inschatten of er nog plek is. Langer van te voren reserveren doen we ook niet. Het gaat hier allemaal heel gemoedelijk. Het is hard maar plezierig werken.”

 

Tags: Last modified: 20 augustus 2015
Sluiten