Nieuws

America’s Cup in 2009

De 33e America's Cup wordt hoogstwaarschijnlijk in 2009 gehouden. Dit blijkt uit de laatste uitspraak van 12 mei in de rechtzaak die over de kwestie wordt gevoerd. Het is de vraag of de Cup wordt verzeild in maart of mei.

14:09

Rechter Cahn’s beslissing is in feite een overwinning voor Alinghi. Team Alinghi voerde aan dat de tien maanden die staan voor het nemen van die beslissing zijn ‘verspeeld’ gedurende het proces. De eerste best-of-three match zou daarom kunnen plaatsvinden op 12 maart 2009. De rechter oordeelde ook dat de plaats van het strijdtoneel Valencia mag zijn, of elke andere plek die Alinghi verkiest. De Deed of Gift, de grondwet van de America’s Cup, gooit daar echter wat roet in het eten, door te stellen dat er geen race mag plaatsvinden op het noordelijk halfrond tussen 1 november en 1 mei. Alinghi heeft de rechtbank om opheldering over dat punt gevraagd.

Lucien Masmejan, de advocaat van de Société Nautique de Genève legt uit dat het vonnis van rechter Cahn positieve kanten heeft voor Alinghi. "Het is tegenstrijdig dat een match niet verzeild kan worden in maart, zoals in de Deed of Gift staat, terwijl de uitdager, de Golden Gate Yacht Club, expliciet heeft aangegeven dat de uitdaging geldt voor een regatta op het noordelijk halfrond."

De tijdsdruk is cruciaal, en de SNG wil deze zaak snel opgelost zien, aldus de advocaat. De zaak komt opnieuw voor de Appellate Division op 5 juni.

Foto: Carlo Borlenghi

Last modified: 15 mei 2008
Sluiten