Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

America’s Cup wil kosten drukken met kleinere boten

10:39

De organisatie van de America’s Cup wil de kosten van de editie van 2017 drukken, door simpelweg met kleinere boten te racen. De wedstrijden worden dan niet met de geplande AC62’s verzeild, maar met de slag kleinere AC45. Het Italiaanse team Luna Rossa is tegen de beslissing en dreigt uit de America’s Cup te stappen als de plannen worden doorgezet.

Volgens Commercial Commissioner Harvey Schiller blijft de race net zo spectaculair. Ook de technische ontwikkeling en de sportieve kant van de America’s Cup hoeven er niet onder te lijden volgens Schiller. De nieuwe boten zijn de afgelopen maanden getest en lijken vooralsnog net zo hard te gaan als de boten uit de voorgaande editie van de America’s Cup.

Voortbestaan van de race

AC45Turbo, Artemis Racing. Foto: Sander van der BorchHarvey Schiller: “De huidige kosten voor de teams zijn veel te hoog met een boot als de AC62. We hebben de verandering vorig jaar tijdens een Competitors meeting in Londen besproken. Op dat moment waren alleen ORACLE TEAM USA en Emirates Team New Zealand voor het gebruik van kleinere boten. Nu de teams de nieuwe boten in actie hebben gezien, is er een meerderheid van de deelnemende teams dat het idee ondersteunen. Ik zou graag willen zeggen dat we unanieme steun hebben van alle teams, maar dat is helaas niet het geval.”

De organisatie pleit met de kostendrukking ook voor het voortbestaan van de America’s Cup. De kosten zouden voor bepaalde teams anders niet opwegen tegen de opbrengsten. Sir Ben Ainslie, hoofd van Ben Ainslie Racing, is het eens met deze beslissing. “Dit is een grote verandering, een die nodig is voor de duurzaamheid van de America’s Cup. Deze boten reduceren significante kosten en voorzien nog steeds in een echte uitdaging voor zeilers en ontwerpers.”

“De veranderingen kunnen een aantal huidige teams helpen om concurrerender te zijn, maar het gaat ook om de toekomst van de America’s Cup”, zegt Ian Percy, team manager van Artemis Racing. De schipper van het Franse team, Franck Cammas, zegt ook blij te zijn met de verandering. “Met de kleinere boot is het realiseerbaar om met een budget tussen de  15 en 20 miljoen euro de America’s Cup te winnen.” Dit is de bijna de helft van hun huidige budget.

Luna RossaLuna Rossa oneens met plannen

Het Italiaanse Team Luna Rossa Challenge is het niet eens met de verandering van de klassenregels van de 35e America’s Cup. Het team geeft zelfs aan zich terug te trekken als de plannen worden doorgezet. Zo meldt het Italiaanse team op de America’s Cup website.

Als Luna Rossa zich niet aansluit bij de rest van de uitdagers om unaniem de klassenregels te veranderen, voelt het zich verplicht om zich terug te trekken. “Luna Rossa gelooft er niet in dat een sportevenement moet worden betwist in een rechtszaal en is niet van plan om een langdurig proces te voeren dat alleen afbreuk doet aan het evenement”, aldus Team Luna Rossa Challenge.

“Team Luna Rossa vertrouwt erop dat de ‘Defender’ snel een openbare verduidelijking aankondigt, ook om te voorkomen dat de organisatie van de America’s Cup World Series in gevaar komt.” Deze wedstrijd staat van 4 tot 7 juni gepland in Cagliari, Italië.

 

Foto Artemis Racing: Sander van der Borch 

Foto Luna Rossa: Carlo Borlenghi

Last modified: 1 april 2015
Sluiten