Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

“America’s Cup moet de helft goedkoper”

19:00

daltonStalbaas Grant Dalton van Team New Zealand heeft in een interview met de  New Zealand Herald gezegd dat wanneer zijn team de race in september wint, er andere regels zullen komen die het evenement groter en toegankelijker moeten maken. De winnaar van de America’s Cup trekt immers niet alleen het evenement naar zich toe, maar bepaalt ook de voorwaarden van de opvolgende editie.

Spanning
De voorbarige uitspraken van Dalton zijn het directe gevolg van de recente spanningen in de voorbereidingen van de America’s Cup. Een jaar geleden waren er nog tien potentiele teams die dit jaar met de grote 72 voet catamarans aan de start zouden kunnen verschijnen. Met nog een kleine maand te gaan voor de start van de voorrondes in de Louis Vuitton Cup zijn er echter maar drie uitdagers die de verdediger Team Oracle USA de wedstrijdbeker kunnen gaan ontnemen. Bovendien heeft Team Artemis Sweden al aangegeven niet op tijd klaar te zijn voor de start van de voorrondes. Inmiddels is er door de vier teams gezamenlijk naar schatting een half miljard dollar gespendeerd.

Miljardairs
“De America’s Cup is verworden tot een spelletje tussen een paar miljardairs. Het zou weer een spelletje tussen landen moeten worden”, aldus Dalton. Hij stelt voor om de kosten voor een campagne met tenminste de helft te verminderen en de nationaliteit van de bemanningsleden te koppelen aan de deelnemende landenteams. Hij doelt op het grote aantal buitenlanders dat in de verschillende teams meevaart. “Team Oracle USA heeft maar twee Amerikanen en Team Artemis Sweden maar een Zweed!

Groter deelnemersveld
Met de maatregelen zou de America’s Cup weer meer internationale deelnemers aantrekken en zo dichter bij het publiek komen te staan. Of de uitspraken van de stalbaas zo oprecht zijn als ze klinken moet nog blijken. Immers, de beste Nieuw Zeelanders zijn verspreid over de deelnemende teams op dit moment. Met de voorgestelde nationaliteitenregel zouden de Nieuw Zeelanders met gemak een zeer competitief team kunnen samenstellen.

 

Tags: Last modified: 13 juni 2013
Sluiten