Nieuws, Zeilen nieuws

America’s Cup: Kiwi’s winnen eerste twee wedstrijden

15:28

De eerste twee wedstrijden van de finale van de America’s Cup zijn gewonnen door Emirates Team New Zealand. De Kiwi schipper Dean Barker leidde zijn bemanning naar een overwinning van respectievelijk 36 en 52 seconden ten opzichte van Oracle Team USA. “Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, want we hebben vandaag twee races gezien waarin de snelheid van beide boten behoorlijk dicht bij elkaar lagen.”, aldus Barker. Toch noteerde de Kiwi’s snellere acceleraties na overstag- en gijpmanoeuvres en hogere topsnelheden(43.54 & 46 knopen versus 42.51 & 42.87 knopen).

Fouten forceren
Oracle Team USA schipper Jimmy Spithill probeerde voor de start van beide wedstrijd om de Kiwi’s geforceerde fouten te laten maken in de voorrangsregels. Bij de tweede wedstrijd tikte hij zelfs de lij romp van Emirates Team New Zealand aan. De gehoopte tijdstraf voor de Kiwi’s bleef uit en hij vond zich zelf in de vuile wind van een snel accelererende tegenstander.

verschillende ontwerpen
De kleine verschillen in snelheden was voor veel toeschouwers een verrassing, gezien de grote verschillen in ontwerp, productie en dekinrichting. Oracle Team USA heeft schijnbaar betere aerodynamische eigenschappen, zoals een dunnere en geprofileerde dwarsbalkconstructie, minder gewicht en slankere boegen dan Emirates Team New Zealand. “Dat we dus ongeveer even snel varen kan de komende weken nog een goede strijd opleveren”, aldus Emirates Team New Zealand vleugeltrimmer Glenn Ashby.

Omgekeerde rollen
Vorige week kwam het schandaal naar buiten dat Oracle Team USA zou hebben gesjoemeld met illegaal lood in de AC45-catamarans. Het kostte vleugeltrimmer Dirk de Ridder zijn plek aan boord en het team twee punten achterstand. Daardoor moet het team 11 en Emirates New Zealand 9 wedstrijden winnen. Nu de eerste twee wedstrijden die naar de Kiwi’s zijn gegaan, lijken de Amerikanen de definitief de ‘underdog’ positie in te moeten nemen.

UPDATE: Emirates Team New Zealand wint ook race 3.

Hoogtepunten
http://www.youtube.com/watch?v=3k4FAnqPBM0&feature=share&list=UU0gzXt1Ms4WVQ7tyGgjTmqA

 

 

 

 

Tags: Last modified: 8 september 2013
Sluiten