Nieuws

Achtervolging op volle zee

Zelden stond het Jules Verne record zo in de belangstelling als deze winter. Steve Fosset en zijn bemanning begonnen op 7 februari met Cheyenne (ex-PlayStation) aan een poging als snelste non-stop rond de wereld te zeilen. Een dag later startte Olivier de Kersauson en consorten aan boord van Geronimo. Bruno Peyron wacht een geschikt moment af om met zijn nieuw gebouwde Orange 2 zijn geldende record van ruim 64 dagen te verdedigen...

15:28

Zelden stond het Jules Verne record zo in de belangstelling als deze winter. Steve Fosset en zijn bemanning begonnen op 7 februari met Cheyenne (ex-PlayStation) aan een poging als snelste non-stop rond de wereld te zeilen. Een dag later startte Olivier de Kersauson en consorten aan boord van Geronimo. Bruno Peyron wacht een geschikt moment af om met zijn nieuw gebouwde Orange 2 zijn geldende record van ruim 64 dagen te verdedigen.


Behalve antwoord op de vraag welke van deze bemanningen eeuwige roem ten deel valt, kan deze onbedoelde achtervolging rond de aarde ook duidelijkheid scheppen in het voortdurende cat versus tri dilemma. Cheyenne en Orange 2 zijn beide 125-voets catamarans, maar verschillen wat ontwerp en constructie betreft een generatie. De twee laten zich moeilijk vergelijken met de 15 voet kortere trimaran Geronimo. Naar verwachting zeilt De Kersausons tri aan de wind sneller en hoger, terwijl er in de voornamelijk ruimewindse Zuidelijke Oceaan meer te verwachten valt van de cats.


In 1993, het eerste Jules Verne-seizoen, startten er ook drie boten min of meer tegelijk, Peyron en De Kersauson waren er toen ook al bij. De Kersauson voer op een ijsberg en moest opgeven. Ook Peter Blake en Robin Knox-Johnston kwamen op ENZA niet verder dan de Zuidelijke Oceaan. Peyron had meer geluk en zeilde met Commodore Explorer in 79 dagen rond.

Last modified: 10 februari 2004
Sluiten