Actueel, Nieuws

AC 72: media aan boord

11:27

live line
Dankzij het Liveline-systeem kan de regisseur de wedstrijd optimaal in beeld brengen.

Tot eind september vormt de Golden Gate Bridge in San Francisco het indrukwekkende decor voor de strijd om de felbegeerde America’s Cup. Niet alleen toeschouwers langs de oevers van de Bay zijn direct getuige van de 34e editie sinds 1851, televisiekijkers over de hele wereld kunnen live aan boord meekijken en -luisteren. Ook zijn de verrichtingen van de elfkoppige bemanningen op internet, via live race tweets en andere social media te volgen. Nog nooit eerder zijn bij een zeilevenement de inspanningen en investeringen zo groot geweest om aandacht vanuit de media zeker te stellen.

media module

Het oorspronkelijke ontwerp van de Media Module bood zelfs plaats aan een gast.

Media Module

Alles draait daarbij om de Media Module midden op de achterbeam van de 22 meter lange en 14 meter brede AC-72 en de kleinere maar minstens zo imposante AC-45 (13,45 x 6,90 m) catamarans. In het oorspronkelijke ontwerp zou deze zelfs plaats bieden aan een (betalende) Guest Racer, maar die verscheen uiteindelijk toch niet aan de start. Het ontwerp lijkt zo ontleend aan een Star Wars podracer en ook het klassereglement bedient zich van een ruimtevaartterm: media payload. De afmetingen van de koolstofvezel module zijn afgestemd op standaard Pelican cases, waterdichte koffertjes waarin zich de apparatuur bevindt voor de video-, geluids- en dataverbindingen, het GPS-volgsysteem en communicatie met de wedstrijdleiding.

Overal camera’s

Op het aerodynamische mastje van de module zijn de benodigde antennes, een draai- en zwenkbare HD-camera, een 5.1 surround microfoon en drie rondomschijnende ledlantaarns gemonteerd. Deze waarschuwingslichten worden ontstoken bij respectievelijk vlag Y (zwemvest verplicht), straf nemen en het vragen van ruimte bij overlap binnen drie scheepslengtes van een merkteken. Naast de camera op de module zijn nog een zestal andere HD-camera’s op de boeg van beide rompen, bij de lieren, benedendeks en aan de voet van de vleugelmast geplaatst, eveneens voorzien van surround microfoons. Tenslotte dragen alle bemanningsleden een microfoontje met een zendertje. Aan wal beschikt de regisseur dus over veelzijdige mogelijkheden om de wedstrijden met deze racemonsters op een creatieve wijze tot een waar mediaspektakel te verheffen.

live line

Dankzij het Liveline-systeem kan de regisseur de wedstrijd optimaal in beeld brengen.

media module aan boord

De aerodynamische mast draagt waarschuwingslichten, camera’s en microfoons.

LiveLine

Analoog aan de verslaggeving in 2012 van de Olympische zeilwedstrijden in Weymouth staan ook grafische hulpmiddelen tot de beschikking van de regie om koerslijnen, afstanden, snelheden, tracks en daadwerkelijke ligging in de wedstrijdbaan toe te voegen aan de overzichtsbeelden vanuit een helikopter. Het door Oracle ontwikkelde systeem heeft de naam Liveline gekregen en wordt ook gebruikt door de wedstrijdleiding om een goed overzicht te krijgen van het wedstrijdveld. Wie weet wint de zeilsport dankzij de podracer aan populariteit en schuiven de wedstrijden in het kielzog van Formule-1 races langzaam maar zeker op naar prime time!

 

Tekst René Westerhuis

Foto’s America’s Cup

 

Tags: Last modified: 12 september 2013
Sluiten