Nieuws

Aantal boten Sneekweek stabiliseert

De Sneekweek, die volgende week zaterdag 6 augustus van start gaat, trekt meer deelnemers dan vooraf was verwacht. De teller staat nu op ruim 800.

13:11

De bekendste zeilweek van ons land heeft dit jaar ondermeer concurrentie van het wereldkampioenschap Splash dat vrijwel gelijktijdig in Tsjechië wordt gehouden. De Splash is traditiegetrouw de grootste leverancier met rond de 120 deelnemende boten. Nu staan er 55 ingeschreven.

Andere evenementen
“Wat ook deelnemers scheelt”, zegt Dirk van der Zee, voorzitter van het wedstrijdcomité, “is dat de Sneekweek echt midden in de vakantie valt. Het kan niet beroerder. Verder heb je natuurlijk de tendens dat er een verminderde belangstelling is voor het wedstrijdzeilen. Alle grote evenementen trekken jaarlijks minder deelnemers. Met al deze factoren bij elkaar opgeteld was ik al blij geweest met 750 deelnemers. Nu we misschien een kleine 850 halen en eigenlijk dus stabiliseren, zeg ik dikke strik er omheen.”

De Finn-jol die in 2010 na jaren van afwezigheid met 15 boten was vertegenwoordigd, kent dit jaar 24 deelnemers. De Randmeer brengt 43 boten aan de start, de Olympiajol 49 en de Valk en de Pampus komen met rond de 60.

In totaal zijn er 39 starts per dag. De eerste is die van de Laser om 10.00 uur ’s morgens en de Pampus is ’s middags om 13.50 uur als laatste aan de beurt. Op zondag, dinsdag en woensdag volgen rond 17.00 uur nog de teamwedstrijden tussen de gewesten Holland en Friesland in de Regenboog. Op Hardzeildag (woensdag) rond 16.00 uur is er als extra een wedstrijd voor Friese Jachten, Boeiers en Tjotters.

Waterpoort
Traditioneel wordt de Sneekweek op de vrijdagavond geopend met vlootschouw in de Kolk aan de voet van de Waterpoort. In deze armada van schepen zijn alle klassen die op het Sneekermeer acte de presence geven, vertegenwoordigd. Voorafgaand aan deze festiviteiten en de officiële opening wordt sinds 1954 elk jaar een schipper in de orde van de Sneeker Pan benoemd.

Foto: Richard de Jonge

Last modified: 28 juli 2011
Sluiten