Nieuws

82e Sneekweek: Overdag om de eer, ‘s avonds voor de sfeer

16:48

Foto: Eize Hoekstra

Ruim 200 jaar geleden ontstond de eerste Sneekweek uit de zogenoemde Hardzeildag. De Hardzeildag bestaat nog steeds als onderdeel van de zesdaagse wedstrijdweek die wordt gevaren op het Sneekermeer. Ongeveer 700 boten in 31 klassen verschijnen aan de start van het grootste zeilevenement op Europees binnenwater.

700 deelnemers
Het aantal deelnemers is dit jaar iets lager dan voorgaande jaren. Volgens voorzitter van het wedstrijdcomité Afke de Goede ligt dat met name aan de vakantieplanning. “De Sneekweek valt dit jaar helaas midden in de noordelijke schoolvakanties en in de eerste week van de bouwvak. Hierdoor is het aantal deelnemers, na stijgingen in de afgelopen twee jaar, helaas iets lager. Kwalitatief gezien verwachten wij er echter wederom een mooie zeilweek van te maken. De verwachte ingrediënten zijn goed: zowel wind als zon worden voorspeld. Samen met ongeveer 125 vrijwilligers houden we het evenement in topvorm en werken we hard om een aantrekkelijke zeilcompetitie aan te bieden voor een breed publiek.”

Skûtsjes op hardzeildag
De 202e Hardzeildag wordt gehouden op woensdag (9 augustus). Voor het eerst in de geschiedenis zeilen dezelfde dag ook SKS-skûtsjes vanuit Terherne op het Sneekermeer. Omdat beide evenementen veel zeilers en een groot publiek trekken, is enig improvisatievermogen vereist. In overleg met KWS, SKS Provinciale Waterstaat en Rijkswaterstaat worden de evenementen op dezelfde dag gehouden.

De eerste wedstrijden van KWS starten om 9.00 uur ‘s ochtends. De laatste starten zijn vroeg in de middag, zodat het meer kan worden leeggeveegd voor de skûtsjes en de vele kijkers. De SKS start pas om 16.00 uur. Voor de gelegenheid is het Prinses Margriet-kanaal ter plaatse gestremd tussen 14.00 en 18.00 uur.

Vliegen met Red Bull
Niet alleen de gebruikelijke klassen komen wedstrijden varen op de Sneekweek. In het kader van de Red Bull Foiling Generation komt Red Bull zaterdag met draagvleugelcatamarans naar de Sneekweek. Overdag is de boot op het droge te bekijken en zondag en maandag is er voor Sneekweek-deelnemers zelfs de mogelijkheid om mee te varen op deze supersnelle catamaran.

De vorderingen van de wedstrijdteams worden van dichtbij gevolgd door het mediateam van de Sneekweek, dat iedere ochtend het laatste nieuws bekendmaakt via de nieuwsbrief, online en op de speciale Sneekweek-app. Ook Zeilen is als mediapartner van de partij. De beelden die worden gemaakt op het Sneekermeer zijn in de stad dagelijks op twee schermen nabij restaurant De Walrus te volgen.

Wedstrijden in 31 klassen
In totaal verschijnen er dit jaar 31 verschillende klassen aan de start. De O-jol en de Pampus zijn dit jaar met bijna 50 boten de grootste klassen. Net als de Randmeer zullen deze drie klassen beginnen met kwalificatiewedstrijden, die de laatste drie dagen uitmonden in Gold- en Silverfleet races.  Traditioneel zijn ook de Flits, Valk en Laser (verdeeld over vijf subklassen) goed vertegenwoordigd. Op dinsdag 8 augustus verschijnen de Friese jachten en Boeiers aan de start. Dagelijks vinden er 36 starts plaats. De eerste is die van de Finjoll om 10.00 uur ’s morgens. De Pampus is ’s middags rond de klok van 13.45 uur als laatste aan de beurt.

Programma

Hele week
Gedurende de week zijn er diverse activiteiten op het Starteiland. Op het speciaal ingerichte terras op het eiland kan iedereen vanaf loungebanken genieten van de zeil- en sfeerbeelden van de Sneekweek, die via het grote scherm te volgen zijn. Elke middag en vrijwel elke avond treden er dj’s en artiesten op. Het grote terras wordt ook gebruikt voor de uitreiking van de dagprijzen, die daar dagelijks rond 17.00 uur wordt gehouden. Iedere dag zijn de boat & bites foodtrucks aanwezig om voor de inwendige mens te zorgen.

Vrijdag 4 augustus: Vlootschouw
De Sneekweek begint als gebruikelijk op de eerste zaterdag van augustus en wordt op de avond ervoor geopend met de vlootschouw in de Kolk aan de voet van de Water­poort die zal worden afgenomen door Arno Brok, de nieuwe Commissaris van de Koning in de Provincie Friesland. In deze vlootschouw, die van start gaat om 21.30 uur, zijn alle klassen vertegenwoordigd die tijdens de Sneekweek in actie komen.

Voorafgaand aan deze festiviteiten wordt sinds 1954 elk jaar een Schipper in de orde van de Sneeker Pan benoemd. De onderscheiding is een initiatief van de KWS in samenwerking met de gemeente Sudwest-Fryslân en wordt uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de watersport in het algemeen en voor die van de Sneekweek in het bijzonder. Deze wordt uitgereikt tijdens de officiële opening van de Sneekweek die dit jaar voor het eerst in het theater van Sneek zal plaatsvinden.

Zaterdag 5 augustus
Op zaterdagavond treedt de topattractie Tof op in de feesttent. De Koninklijke Marine is zowel op zaterdag als zondag met hun roadshow, klimwand en hindernisbaan.

Foto: Eize Hoekstra

Zondag 6 augustus

De teamwedstrijden in de Regenboog tussen de gewesten Holland (De Kaag) en Friesland (KWS) vinden dit jaar op 1 avond. Zondag aan het eind van de middag wordt deze verzeild. Holland verdedigt hier een voorsprong die ze behaalden tijdens de onlangs gehouden Kaagweek.

De Koninklijke Marine is ook op zondag aanwezig met roadshow, klimwand en hindernisbaan.

Maandag 7 augustus

Op maandag is de familiedag met allerlei activiteiten voor zowel jong als oud.

Woensdag 8 augustus

Hardzeildag en SKS skûtsjesilen

Donderdag 9 augustus

De Sneekweek wordt traditioneel afgesloten in de feesttent met de prijsuitreiking en aansluitend een groot slotfeest op donderdagavond.

 

Tags: Last modified: 23 maart 2021
Sluiten