Nieuws

75e Sneekweek: onvoorspelbaar

Maandag liet de zon zich wat langer zien dan de dagen ervoor. Dat was op zich geen probleem, ware het niet dat de wind op haar beurt wegbleef. De wind die er stond, was onvoorspelbaar en kwam uit alle richtingen.

16:15

“Alles moest vandaag uit de kast”, zegt wedstrijdleider Johan de Visser. “De wind draaide constant en vanaf de start van klasse 20 zakte het beetje wind ook nog in. Toen zijn we direct gaan finishen bij een boei in het wedstrijdveld.”

 

Wisselvallig

De wisselende weersomstandigheden maken het alleen maar spannender. Zo voer Jan ten Hoeve in de O-Jol ruim op kop toen de wind wegviel. “In het begin leek het heel makkelijk te worden, ik had een grote voorsprong, maar toen viel de wind weg. Het was een kwestie van rustig blijven en goed opletten.” Ten Hoeve werd uiteindelijk voorbij gezeild door Klaas Doevendans. “Hij pakte een vlaagje, terwijl ik stil lag. Kan gebeuren.”

 

In Optimist A vergaat het Bart Lambriex voorspoedig. De elfjarige zeiler won tot nu toe alle wedstrijden. “Dat had ik vooraf ook niet gedacht”, zegt Lambriex “Misschien dat ik de vlagen wat beter zie dan anderen, daar ben ik heel erg in vooruit gegaan afgelopen jaar.”

 

Concurrent Benjamin Wempe schreef de overwinning van vorig jaar op zijn naam, maar wist tot nu nog geen eentje te varen. “Ik denk dat ik wel weet hoe dat komt”, zegt Wempe. “De afgelopen weken heb ik voornamelijk Splash gevaren, waaronder ook het EK in Lelystad. De techniek, de trim en de positie in de boot zijn heel anders dan bij de Optimist. Ik moet gewoon weer wennen.”

 

Regen en windkracht vijf

De eerste twee dagen van de 75e Sneekweek begonnen zwaar. Op de eerste wedstrijddag kregen de deelnemers bui na bui over zich heen. De dag erna trok de wind ’s middags aan tot windkracht vijf. (MvS)

Kijk voor meer informatie en volledige resultaten op www.sneekweeknieuws.nl

Een videoimpressie van de Sneekweek 2010 vindt u op Zeilen.nl. Foto’s van het evenement vindt u onder dit bericht.

Last modified: 10 augustus 2010
Sluiten