Nieuws

60 Jaar Vrijheid

De Vrijheidklasse organiseert op 5 mei –hemelvaartsdag- een jubileumdag voor het twaalfde lustrum bij de Gooise Watersportvereniging de Vrijbuiter in Loosdrecht.

08:55

De Vrijheidklasse organiseert op 5 mei –hemelvaartsdag- een jubileumdag voor het twaalfde lustrum bij de Gooise Watersportvereniging de Vrijbuiter in Loosdrecht.


Op het programma staan onder meer een vlootschouw en een oud-kampioenen wedstrijd. Ook wordt het jubileumboek ’60 Jaar Vrijheid’ uitgebracht.


 


Al tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond een prijsvraag uit voor het ontwerpen van een eenheidsklasse met twaalf vierkante meter zeil. Er kwamen 55 ontwerpen binnen. Drie daarvan werden bekroond. De eerste prijs ging naar S.M. van der Meer met het ontwerp Zomerweelde. Helaas voor de winnaar vond de technische commissie van het KNWV dat dit ontwerp uiteindelijk niet voldeed als eenheidsklasse. De commissie toog zelf aan het werk en legde uitgangspunten vast. In 1945 nam de algemene vergadering de nieuwe klasse aan, en kort na de bevrijding lag de naam Vrijheid voor de hand. Tot nu toe zijn er 1568 boten geregistreerd en daarnaast zijn er een 500 schepen gebouwd zonder zeilnummer.


 


De Vrijheid is een rondspant kielboot met als belangrijkste maten 5.40 x 1,65 x 0,73 meter. Het gaffelgetuigde grootzeil meet 8.40 m2, de genua is 5.80 m2 en de spinnaker beslaat 9 m2.  Het gros van de boten is in hout gebouwd; sinds 1996 kan de boot ook met een polyester romp en houten dek worden gebouwd. Het zeilteken is een V.


In 1960 werd de klassenorganisatie VKO opgericht. Het boek 60 jaar Vrijheid is in de voorverkoop te bestellen bij de VKO. De prijs is 17,50 euro.


Secretaris van de VKO is Rob van der Haar in Sneek, robvanderhaar@home.nl.


Website: www.vrijheid.org

Last modified: 7 september 2006
Sluiten