Nieuws

50 Mijl lang zon en wind

Zeilen op de Middellandse Zee mét wind; zo noemden veel deelnemers de tweede FlevoMarina 50 Mijl Open Doublehanded. De Doublehanded wedstrijd in Open Klassen is in een jaar tijd uitgegroeid tot het grootste Doublehanded zeilevenement van Nederland.

13:39

Jetstream won de klasse van 30 tot 35 voet. (Foto: Marloes van der Haagen)
Zeilen op de Middellandse Zee mét wind; zo noemden veel deelnemers de tweede FlevoMarina 50 Mijl Open Doublehanded. De Doublehanded wedstrijd in Open Klassen is in een jaar tijd uitgegroeid tot het grootste Doublehanded zeilevenement van Nederland.


Aan de wedstrijd, die afgelopen zaterdag werd verzeild, namen dit jaar 85 schepen deel, waaronder zeven multihulls. Het was stralend weer en in tegenstelling tot de weerberichten stond er wél wind. Genoeg om de monohulls op gang te krijgen en om het voor de multihulls in het kruisrak pittig te maken.


20-30 voet
De helden uit de klasse van 20 tot 30 voet wisten voor een deel sneller te finishen dan veel van hun grotere monohull-broers. Cor Berlee (in training voor de Transat 650) kon niet met zijn Pogo meedoen, maar pakte (samen met Doug Schickler, de ontwerper van zijn nieuwe Mini Proto) in zijn klasse de line honours met een Franchi 28. Tussen de nummers twee en drie was het tot de finish onder spi spannend. Met nog geen minuut verschil wist het team van Fred Trotsenburg en Pierre van Leeuwen met hun Legal Weapon (Corby 27) nipt voor Lex Kleinveld en Peter van Werven (FF 65, Reflex) te finishen.


(Foto: Marloes van der Haagen)
30-35 voet

De klasse van 30 tot 35 voet (LOA) was de grootste klasse met veertig boten. Het vader/zoon-team Roy en Nicolas Heiner leek onbedreigd naar de overwinning te zeilen. Toch kwam het team van Gerben Bos en Jan Kees van Mourik met de Jetstream (X-35) als overwinnaar uit de bus.
Op de tweede plaats in de klasse van 35 tot 40 voet eindigde Lia Ditton en Nik Petersen met Lenco, een Salona 37. Lang zaten zij voor in het veld, maar voor de finish moest zij de Maxfun 35 Red Roo met Rob van der Vlugt en Erik van Hattum de eer gunnen.

40+ en multihull

In de klasse 40+  greep, niet geheel onverwachts, het team van Ingmar Rooij en GerritJan Gijzel met de Pozzetto d’Oro (Grand Soleil 56) de winst.
In de multihullklasse ging de winst naar Richard Bokkerink en Jan Demunck met de Ami’no, een KL28. Zij kregen de prijs uit handen van Leon Bart, Ostar 2005 winnaar in de Multihull klasse.


Een speciale wisseltrofee -beschikbaar gesteld door de importeur uit Stavoren- werd uitgereikt aan de winnaar in de First 31.7 Klasse. Met elf boten waren ze de grootste klasse in het wedstrijdveld. De prijs ging naar Maurits Homan en Bram Keymolen met de cAp. Zij vertrokken donderdagavond en zeilden 120 mijl tegen de wind in om zaterdag de prijs in hun klasse te winnen en vervolgens terug te zeilen naar hun thuishaven Wemeldinge.


Meer informatie op: www.shorthanded.nl

(Foto: Marloes van der Haagen)

Last modified: 4 september 2007
Sluiten