Actueel, Internationale wedstrijden, Nieuws, Wedstrijden

Nieuwe klasseregel America’s Cup: niet meer fietsen

08:03

Vlak voor Pasen presenteerden The Royal New Zealand Yacht Squadron (van het verdedigend team Emirates Team new Zealand) en het Circolo della Vela Sicilia (van de uitdager Luna Rossa) de nieuwe klasseregel voor de AC75, de bijzondere, foilende boot voor de 36e America’s Cup. Deze zal in 2021 gevaren worden. Dat lijkt ver weg, maar de boten moeten nog gebouwd worden.

Echt anders

Eerder al werd bekend gemaakt dat de America’s Cup weer wordt gevaren in monohulls. Na een aantal edities met absurd snelle multihulls, gaat de race nu weer back to basic. Of toch niet? Nou nee, deze boten worden wel echt anders dan de doorsnee monohull. Stel je een boot voor zonder kiel en met beweegbare draagvleugels aan de zijkant. Een bijzonder concept, dat zich nog zal moeten bewijzen.

Het is de blauwdruk op basis waarvan alle teams hun boot ontwerpen. De teams kunnen nu een zo snel mogelijke boot ontwerpen

– Dan Bernasconi, Design coordinator, ETNZ

Geen mazen in de wet

Volgens Dan Bernasconi, de design coordinator van Emirates Team New Zealand, is de klasseregel erg belangrijk: “Het is de blauwdruk op basis waarvan alle teams hun boot ontwerpen. De klasseregel geeft alle details en structuur wat betreft het concept van de boot. De teams kunnen nu een zo snel mogelijke boot ontwerpen, binnen de regels.” Om de wedstrijd zo eerlijk mogelijk te maken, moeten de regels zo opgeschreven worden dat er weinig ruimte is voor vrije interpretatie en er geen mazen in de wet zitten die de competitie negatief zouden beïnvloeden.

Geen fietsen meer

Waar Emirates Team New Zealand in de afgelopen editie nog wist te verbazen door hun overstap van grinders naar fietsers, zullen ze nu een andere troef moeten bedenken. Bij de 36e America’s Cup wordt er niet gefietst, maar volgens de organisatie is er in de nieuwe regels ook genoeg ruimte voor innovatie terwijl kosten binnen de perken worden gehouden.

Hoogtepunten

Enkele hoogtepunten van de nieuwe AC75 klasseregel zijn:

– Strikt gelimiteerd aantal componenten die gebouwd kunnen worden, waaronder rompen, masten, roeren, foils en zeilen. Teams zullen dus meer onderzoek moeten doen voordat ze iets gaan ontwikkelen en bouwen.
– Teams worden voorzien van dezelfde foils (draagvleugels) en foilscharnieren. Hierdoor kost het ontwerpen minder tijd en zijn de bouwkosten lager.
– Teams worden ook voorzien van gelijke tuigage
– De mast is ook voor alle teams gelijk.

De eerste AC75-boten worden eind maart van volgend 2019 verwacht.

 

Lees verder:

 

Omslagfoto en ander beeld: via ETN/Luna Rossa

Tags: , , , Last modified: 5 april 2018
Sluiten