Actueel

Nieuw-Zeeland wint 35e America’s Cup

09:43

26/06/2017 - Bermuda (BDA) - 35th America's Cup 2017 - 35th America's Cup 2017 Presented by Louis Vuitton, Day 5 - Emirates Team New Zealand Prize Giving

De grote wens van vele Nieuw-Zeelanders is maandagavond uitgekomen. Uitdager Emirates Team New Zealand versloeg Verdediger Oracle Team USA en brengt de America’s Cup mee naar huis na een 7-1 overwinning.

(c) Gilles Martin-Raget

Slotrace
De mogelijk laatste race begint in het voordeel van de Amerikanen. Ze blijven dichtbij hun tegenstanders en weten zo met voorsprong over de start te zeilen. Tot de bovenboei houden ze die positie vast. Daar weet de Nieuw-Zeelandse stuurman Peter Burling weg te gijpen en de leiding in de wedstrijd over te nemen. Het vervolg van de race verloopt tactisch: Spithill probeert steeds de andere kant van de baan te kiezen in de hoop hier betere wind te treffen. Hij weet dat hij het op snelheid niet van de Nieuw-Zeelanders kan winnen. Het mag niet baten; de Amerikanen zijn niet snel genoeg en zien Peter Burling en zijn team bijna een minuut voor zich over de finishlijn gaan.

‘We kwamen om te winnen’
De Kiwi’s nemen de Cup mee naar huis en de feestvreugde aan boord is groot. Burling: “We kwamen hier voor de overwinning, en nu nemen we de America’s Cup mee terug naar huis. Om acht wedstrijden hier in Bermuda te winnen voor zoveel fans is overweldigend. Het is fantastisch dit moment met hen te kunnen delen. Deze overwinning is mede te danken aan vier jaar geleden toen we de finale verloren. Het heeft ons kracht gegeven écht alles te geven. Het hele team heeft keihard gewerkt om hier te komen.”

‘Nog niet te zeggen waar het mis ging’
Oracle Team USA heeft afgelopen week hard gewerkt om de Cup te behouden, maar toch hebben ze hun meerdere moeten erkennen in het Nieuw-Zeelandse team. Schipper Jimmy Spithill: “Allereerst wil ik namens het hele team Emirates Team New Zealand feliciteren met hun overwinning. Een geweldig team, dat gedurende de hele America’s Cup met kop en schouders boven de overige teams uitstak. Het is nog niet helemaal geland dat wij niet degene zijn die de America’s Cup in ontvangst mogen nemen. We hadden ongetwijfeld dingen anders kunnen doen om meer kans te hebben op de overwinning, maar het is nog te vroeg om hier iets zinnigs over te zeggen.”

(c) Sander van der Borch

Toekomst America’s Cup
Volgens de regel is het nu aan Emirates Team New Zealand de volgende America’s Cup te organiseren. Zij mogen ook een groot deel van de regels bepalen. Denk hierbij aan zaken als soort boot, kosten voor teams en dergelijke. Hoe de Nieuw-Zeelanders de 36e America’s Cup-cyclus gaan vormgeven is nog niet bekend.

Déjà vu
Het leek er heel even op dat de wedstrijden een herhaling vormden van vier jaar geleden (de vorige editie). Dezelfde tegenstanders stonden tegenover elkaar in de finale en de Kiwi’s lagen voor met 8-1. Oracle Team USA wist heel sterk terug te komen en won uiteindelijk de Cup. Een flinke domper voor Nieuw-Zeeland. Dat was 2013, nu vier jaar later zijn ze terug en brengen ze de Cup alsnog naar huis.

Tags: , Last modified: 22 augustus 2017
Sluiten