Actueel, Internationale wedstrijden, Nieuws, Wedstrijden

Nederlanders starten sterk op Delta Lloyd Regatta

20:40

De Nederlandse zeilers hebben de eerste dag van de 32ste editie van de Delta Lloyd Regatta in diverse Olympische klassen gedomineerd. Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe won drie races, Marit Bouwmeester heerste in de Laser Radial en Duko Bos leidt in de Laser. De zeilers troffen op de eerste wedstrijddag zware omstandigheden op het IJsselmeer bij Medemblik, waar de wind aardig huis hield.

Twee zeges voor Bouwmeester

Delta Lloyd Regatta 2016 © Sander van der BorchMarit Bouwmeester stak er in de Laser Radial-klasse bovenuit. De nummer twee van de Spelen in Londen won allebei de gezeilde wedstrijden. Ze krijgt concurrentie van landgenote Maxime Jonker en de Belgische Emma Plasschaert.

“De afgelopen drie weken heb ik met de Nederlandse meiden getraind op Scheveningen en in het krachthonk. Hier wil ik gewoon lekker racen en dat gaat goed”, zegt Bouwmeester. Na de wedstrijden in Medemblik zeilt ze ook nog de World Cup in Weymouth. “Daar is de tegenstand weer wat zwaarder. We zijn aan het opbouwen richting Rio.”

Rutger van Schaardenburg

Rutger van Schaardenburg3Rutger van Schaardenburg veroverde vorige week in Mexico brons op de WK en leek dinsdag op weg naar twee zeges bij de Delta Lloyd Regatta. In beide wedstrijden leidde de olympiaganger, maar door eigen fouten moest hij zich tevreden stellen met de tweede en de vijfde plaats. “In de eerste race sloeg ik om, in de tweede raakte ik van de juiste koers door een los geraakt kompas. Jammer, want ik wil hier wel winnen,” aldus Van Schaardenburg, die de Delta Lloyd Regatta al twee keer op zijn naam schreef. Duko Bos, uit het Delta Lloyd Talentteam leidt voorlopig door zijn derde en tweede plaats.

WK paralympische klassen

Onderdeel van de Delta Lloyd Regatta zijn de Para World Sailing Championships, waarin Nederland met Rolf Schrama en Sandra Nap in de Skud-18 een troefkaart voor een medaille heeft. Het tweetal moet straks in Rio ook Delta Lloyd Regatta 2016 © Sander van der Borchmeestrijden om de medailles op de Paralympics. Schrama en Nap eindigden twee keer als vierde en delen de derde plaats in het klassement.

“Wij kunnen tevreden zijn na de eerste dag,” laat Schrama weten. “We houden Canada en Italië achter ons en bevinden ons in de voorhoede van het WK. Dat is precies wat we willen. Het Hollandse weer ligt ons wel. De verwachting is dat de wind later in de week flink minder zal zijn. Dan wordt het meer een loterij. Van ons mag het flink blijven waaien,” vult Nap aan. Het Britse duo Alexandra Rickham/Niki Birrell deelt de leiding met het Poolse paar Monika Gibes/Piotr Cichocki. De verschillen zijn klein in de Skud-18.

Drie paaltjes

Dorian van RijsselbergheDorian van Rijsselberghe weet te profiteren van de harde wind. De windsurfer, die in augustus in Rio de Janeiro op jacht gaat naar zijn tweede olympische titel, was in alle drie de wedstrijden de sterkste. Hij werd wel op de hielen gezeten door Kiran Badloe, die in de toekomst de rol van Van Rijsselberghe in de RS:X-klasse moet overnemen. Badloe eindigde drie keer als tweede en is de belangrijkste belager van de Olympisch kampioen.

“De vloot is natuurlijk niet de sterkst denkbare. Veel toppers ontbreken, omdat ze in Rio zitten. Ik ben dus eigenlijk aan mijn stand verplicht om het in de Delta Lloyd Regatta goed te doen,” kijkt Van Rijsselberghe terug op zijn sterke wedstrijddag. De Olympisch kampioen kwam na de wereldkampioenschappen in februari niet meer in wedstrijden in actie. “Dus dan is het fijn hier weer te racen. We hebben de World Cup-wedstrijden in Palma en Hyères laten schieten. Bij de Delta Lloyd Regatta doe ik wedstrijdritme op. En dat is nodig, want ik heb vandaag wel een aantal fouten gemaakt. Het mag allemaal wel wat scherper,” aldus de klassementsleider.

Uitslagen eerste dag Delta Lloyd Regatta

Delta Lloyd Regatta 2016 © Sander van der BorchLaser, stand na 2 races:

1. Duko Bos (Ned) 5,

2. Jeemin Ha (ZKo) 6,

3. Rutger van Schaardenburg (Ned) 7.

Laser Radial, stand na 2 races:

1. Marit Bouwmeester (Ned) 2,

2. Maxime Jonker (Ned) 5,

3. Emma Plasschaert (Bel) 8.

470, stand na 2 races:

1. Simon Kosuta/Jas Farneti (Ita) 2,

2. Giacomo Ferrari/Giulio Calabro (Ita) 4,

3. Sosaku Koizumi/Shinnosuke Mitsumori (Jap) 7.

49-er, stand 2 races:

1. Diego Botin/Iago Lopez Marra (Spa) 5,

2. Rory Hunter/Neil Hunter (GBr) 12,

3. Justus Schmidt/Max Boehme (Dui) 14,

16. Lars van Stekelenborg/Floris van der Werken (Ned) 46.

Para World Sailing Championship

Skud-18, na 2 races:

1. Alexandra Rickham/Niki Birrell (GBr) 4,

2. Monika Gibes/Piotr Cichocki (Pol) 4,

3. Daniel Fitzgibbon/Liesl Tesch (Aus) 8,

4. Rolf Schrama/Sandra Nap (Ned) 8.

2.4mR, stand na 2 races:

1. Damien Seguin (Fra) 2,

2. Heiko Kroger (Dui) 4,

3. Matt Bugg (Aus) 6.

Sonar, stand na 2 races:

1. Groot-Brittannië 2,

2. Australië 5,

3. Frankrijk 6.

RS:X, mannen, stand na 3 races:

1. Dorian van Rijsselberghe (Ned) 3

2. Kiran Badloe (Ned) 6

3. Zachary Plavsic (Can) 16

8. Luuc van Opzeeland (Ned) 25

10. Huig-Jan Tak (Ned) 35

RS:X, vrouwen, stand na 3 races:

1. Maja Dziarnowska (Pol) 4,

2. Isis Hoekstra (Ned) 9,

3. Agnieszka Bilska (Pol) 10,

5. Lilian de Geus (Ned) 19.

Foto: Sander van der Borch / Delta Lloyd Regatta

Tags: , Last modified: 25 mei 2016
Sluiten