Actueel

Mini-Transat: de eerste zeilers zijn op Las Palmas gearriveerd

12:25

De ontknoping van de eerste etappe van de Mini-Transat La Boulangère vond in de vroege ochtend van maandag 14 oktober plaats. Als eerste kwam Axel Tréhin na 8 dagen, 17 uur, 58 minuten en 28 seconden in Las Palmas aan. Slechts 6 minuten en 22 seconden later finishte François Jambou en 26 minuten en 07 seconden na Tréhin kwam Tanguy Bouroullec over de eindstreep. Binnen 26 minuten nadat de eerste zeiler finishte, maakten de nummers twee en drie het podium compleet!

Het bovenstaande drietal vaart mee binnen de Proto-klasse. Deze schippers zijn binnen bepaalde grenzen vrij in ontwerp en materialen bij de maak van hun boot. Eerder schreven we dat een opvallende boot in deze klasse de door de Pogo-werf gebouwde FRA969 van Tanguy Bouroullec (de nummer drie) is. Deze is uitgerust met extreme, tweede generatie foils.

Eerste reacties van de drie Proto-zeilers

De drie heren hebben sinds hun vertrek vanuit La Rochelle een gemiddelde snelheid van 6,36 tot 6,37 knopen gevaren. Hieronder lees je een deel van hun eerste reacties.

De heren die het protopodium compleet maken. (c) Breschi/Mini-Transat La Boulangere

“Deze eerste etappe had echt alles,” vertelt de winnaar van etappe één. “Er waren momenten waarop strategie nodig was en andere waar pure snelheid aan de orde van de dag was. Het was echt interessant. Dit is een geweldig gevoel en zeker beter dan de vorige keer nadat ik tweede werd in de eerste etappe. Nu wil ik een goede tweede etappe zeilen om de klus af te maken.”

“Ik vond deze etappe zwaar,” zegt Jambou. “Mentaal zijn zones zonder wind ingewikkeld. Het stuk langs de kust van Portugal was onstuimig en je had gemakkelijk alles kunnen breken. Ik had een geweldige voorsprong van maximaal veertig mijl. Toen ik aankwam op Gran Canaria stond er tien knopen wind en ik kon niemand zien op de AIS. Ik dacht dat ik de race in de zak had, maar zo is het helemaal niet verlopen.”

“Ik ben echt blij dat ik de finish heb gehaald en een plek op het podium heb veroverd! Het was een geweldige finish met Axel en François,” vertelt Bouroullec. “Ik kon de foils niet echt goed gebruiken. Ik vloog niet in de Portugese passaatwind. In plaats daarvan probeerde ik mijn snelheid juist te verminderen om schade te voorkomen.”

Bekijk de reacties van Tréhin en Jambou (Frans gesproken):

De nummer 4, 5 en 6

Marie Gendron is als vierde geëindigd binnen de Proto-klasse, Fabio Muzzolini als vijfde en Erwan Le Mene als nummer zes. Veertien andere zeilers die deelnemen binnen de klasse zijn nog onderweg naar het Spaanse eiland. Klik hier om naar de tracker te gaan.

Winnaar Ambrogio Beccaria in de Série-klasse. (c) Breschi/Mini-Transat La Boulangere

Série-klasse

Binnen de Série-klasse zijn er op het moment van schrijven zeven zeilers gefinisht en 55 van hen zijn nog onderweg. De Italiaanse Ambrogio Beccaria kwam na 8 dagen, 19 uur, 52 minuten en 07 seconden aan in Las Palmas. Félix De Navacelle na 8 dagen 21 uur, 35 minuten en 45 seconden en Matthieu Vincent zeilde 8 dagen, 22 uur, 32 minuten en 53 seconden over de 1350 mijl.

Op naar Martinique

Op zaterdag 5 oktober ging de Mini-Transat La Boulangère 2019 van start. Eigenlijk zou het startschot van de eerste etappe op zondag 22 september klinken, maar vanwege orkaan Lorenzo werd dat plan gewijzigd. De tweede etappe, de eigenlijke oversteek, gaat begin november van start en voert de deelnemers van Las Palmas naar het Franse Martinique, 2700 mijl verder.

Klik op de afbeelding om naar de tracker te gaan.

Omslagfoto: Christophe Breschi/Mini-Transat La Boulangere

Tags: , , , , , , , , Last modified: 14 oktober 2019
Sluiten