Actueel

Meer rompen meer lol

08:33

Nederland is van oudsher een monohull land. Wisselvallig weer met wisselende windrichtingen zorgen ervoor dat hoog aan de wind zeilen met relatief smalle boten in ons zeilersbloed zit. Toch neemt het aantal multihulls snel toe en zijn vooral toercatamarans sterk in opmars. Wereldwijd is die trend nog veel sterker. Wat is er aan de hand?
En moeten we nu allemaal aan de meerdere rompen?

“Kijk eens hoeveel ruimte je hebt,” zegt schipper David. “Net als thuis, maar dan iets kleiner,” zegt de schipperse. “Op welke monohull zijn wijnglazen daadwerkelijk van glas?” Een toercatamaran heeft twee aparte rompen voor de slaapkamers, een woonkamer annex -keuken met uitzicht als verblijf en een veranda die via de schuifpui te bereiken is. Sturen doe je gewoon buiten, net als op de bijna alle zeilboten, maar bij de meeste toercatamarans zit er een dakje boven en kun je de stuurhut afsluiten met zeildoek en raampjes. Heb je niet eens ‘last’ van de elementen. “Ja, ik word wel warmer van de lijnen van een monohull, maar zoveel binnenruimte vind je nergens.” We hebben het over een 39-voeter. “Dit is gewoon een varend appartement.”

Zilt, van David en José-Anne. (c) Klaas Wiersma

Vertrekkers op meer rompen

Echtpaar David en José-Anne had de keus tussen een 50-voets Hanse een Lagoon 39. Na lang wikken en wegen
kiezen ze voor de catamaran om de wijde wereld in te zeilen – of in ieder geval naar de Middellandse Zee (zie het meinummer van Zeilen). Diehard multihull fans zijn er altijd geweest, maar op de Zeilen Vertrekkersdag zien we vooral een toename in vertrekkers die voor een productiecatamaran kiezen.

Zeilen 09/2018

Benieuwd naar de rest van het verhaal? En wil je nog veel meer lezen over de booming multihulls? Je leest het allemaal in Zeilen 09/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel.

Omslagfoto: Lagoon Catamarans
Tekst: Marinus van Sijdenborgh

 

Tags: , Last modified: 25 augustus 2018
Sluiten